DataCenter Fryslân verkocht aan Nederlands-Duitse investeerder

DataCenter Fryslân, met een datacenter bij Crystalic en een centrum aan de Archmidesweg in Leeuwarden, is verkocht aan het Nederlands-Duitse Penta Infra.

Directeur en grootaandeelhouder Else Maria van der Meulen wilde het bedrijf verkopen om zich meer te kunnen richten op haar netwerkbedrijf: DataDiensten Fryslân. ,,De ontwikkelingen in datacenters, netwerken en security gaan steeds sneller. Je ziet dat er nu een tijd is aangebroken om ieder onderdeel de focus te geven die het nodig heeft.’’

De transactie is eind maart afgerond. Vanwege de coronacrisis moest dat digitaal. ,,Dat het helemaal digitaal ging, vond ik wel jammer’’, aldus Van der Meulen. ,,Je kunt het dan niet echt persoonlijk afsluiten met de mensen waarmee je dit proces hebt doorlopen.’’

Van der Meulen liet begin dit jaar het datacenter aan de Archimedesweg nog verduurzamen door rondom het pand een schil van zonnepanelen te leggen. Dat scheelde 5 procent in het energieverbruik.

DataCenter Fryslân biedt ruimte aan de digitale infrastructuur van verschillende overheden, instellingen en bedrijven in de regio. Wie bij de gemeente bijvoorbeeld zijn pasgeboren kind komt aangeven of een nieuw paspoort aanvraagt, maakt gebruik van een systeem dat draait op servers die bij het bedrijf staan opgesteld.

Penta Infra heeft in totaal acht datacenters in Nederland en Duitsland.