Opnieuw een ree gesignaleerd in woonwijk Leeuwarden

In de Eksterstraat in de Leeuwarder Vogelwijk is woensdag een ree gesignaleerd. Het is al de tweede keer in twee weken dat een ree in Leeuwarden opduikt.

Met verdovingsgeweren moest de politie uit Assen komen, ondertussen probeerden de medewerkers van dierenambulance De Wissel de ree rustig te houden. „Het beestje zit redelijk hoog in zijn stresslevel, dus bij iedere beweging die we maken, schrikt ‘ie op”, zegt medewerker Adriaan van der Kooij van de dierenambulance. „Het is nu hopen dat de politie snel ter plaatse is.”

Er zit net als bij de andere reeën, die anderhalve week geleden in Leeuwarden liepen, niets anders op dan ze weer te verdoven en naar het Leeuwarder Bos te brengen, verzucht Van der Kooij. „We zitten vlak bij het Europaplein, er is geen bossage in de buurt waar we het beestje naartoe zouden kunnen krijgen. Het is hier veel te gevaarlijk, dus moeten we hem wel weer verdoven.”

Een ree overleefde avontuur niet

Hij denkt weer terug aan de vorige keer dat dit gebeurde, een van de twee reeën die anderhalve week geleden bij het Vliet liepen, overleefde het avontuur niet en ging die avond in het Leeuwarder Bos dood. „Natuurlijk weten we niet of dit aan de dosering van de verdoving heeft gelegen of de conditie en het stresslevel, maar je denkt er nu op zo’n moment wel weer aan terug.”

De politie bepaalt de dosering van de verdoving, daar heeft de dierenambulance verder niets over te zeggen. „Maar we gaan het er in ieder geval wel weer met ze over hebben”, zegt Van der Kooij. De politie heeft de ree met een verdovingsgeweer neergeschoten. De dierenambulance heeft de ree naar het Leeuwarder Bos en wacht daar tot het dier uit zijn verdoving is.

De vorige keer moest er een dierenarts aan te pas komen, die middels een infuus de reeën uit hun verdoving heeft gehaald. In het geval dat dit weer nodig is, staat er ditmaal een dierenarts paraat. „De dierenarts is op de hoogte, die kan bijspringen als het nodig is.”

Een ding is volgens Van der Kooij zeker: „Het gaat weer net zo lang duren als de vorige keer, daar ben ik wel bang voor.”