Buurt bij Cambuur/WTC: parkeertijd maximaal 1 uur

In de Leeuwarder Schrijversbuurt mag in de toekomst hoogstens 1 uur geparkeerd worden. Dit moet voorkomen dat de wijk bij voetbalwedstrijden wordt vol geparkeerd.

De gemeente Leeuwarden voert de maatregel in op basis van een wijkenquête, die door 73 huishoudens werd ingevuld. Van hen gaf 60 procent de voorkeur aan een verkorte maximale parkeertijd in de wijk.

Nu mag er met parkeerschijf nog twee uur worden geparkeerd door bezoekers. Straks wordt dit gehalveerd. Voor bewoners zelf maakt dit weinig uit, want zij hebben een parkeerontheffing. De gemeente stelt extra kraskaarten beschikbaar, zodat ze ook hun visite hier kunnen laten parkeren.

De regels gelden straks de gehele week. Invoering van de maatregel gebeurt pas een maand voor de eerste voetbalwedstrijd, waarschijnlijk in 2022.

De maatregel is een van de tegemoetkomingen van de gemeente richting de wijk. Buurtbewoners maakten zich zorgen over de ontwikkelingen in het WTC-gebied, maar besloten om er niet juridisch tegen te strijden.

Het WTC-gebied is zelf niet groot genoeg om alle bezoekers van wedstrijden te laten parkeren. Een deel van hen zal een eindje moeten lopen, bijvoorbeeld naar het Zwette-bedrijventerrein.