Gemeenteraad: straks vergaderen in Cambuurstadion?

De gemeenteraad van Leeuwarden overweegt om vergaderingen buiten het stadhuis te gaan afwerken. Op die manier kan voldaan worden aan de eis van anderhalve meter.

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar het zou zomaar realiteit kunnen worden. Burgemeester Sybrand Buma die om precies half acht vanaf de middenstip de raadsvergadering opent.

Raadslid Otto van der Galiën die niet meteen keihard begint te schreeuwen maar keurig zijn hand opsteekt om het woord te vragen. Sterker nog, die niet ergens hoog achter op Noord staat, maar keurig achter een tafeltje zit.

De wethouders Friso Douwstra en Hein de Haan die wat onwennig rondlopen – zich niet onder de leden van de businessclub en sponsoren kunnen mengen zoals normaal.

Andere locaties

Het Cambuurstadion is serieus in beeld als alternatieve locatie voor sommige vergaderingen van de gemeenteraad. Dat staat te lezen in een brief die naar de raad is gegaan. Sinds het uitbreken van de coronacrisis is de raad niet meer fysiek bij elkaar geweest en vinden bijeenkomsten digitaal plaats. Maar steeds meer raadsleden willen – nu de maatregelen versoepeld worden – graag weer fysiek vergaderen.

Behalve het Cambuurstadion worden ook de Grote Kerk en het WTC Expo genoemd als mogelijke locaties voor een deel van de raadsvergaderingen. De fracties van de partijen kunnen sinds maandag al weer in het stadhuis terecht voor hun fractiebijeenkomsten.

Of de raad nog voor de zomervakantie weer fysiek bij elkaar komt, is nog niet helemaal duidelijk. De agendacommissie en het presidium van de raad moeten er nog over praten.