Slieker Film heeft veiligheidsprotocol klaar en gaat weer open

LEEUWARDEN - Slieker Film, het filmhuis aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden, opent vanaf 1 juni weer haar deuren. Na bijna drie maanden van sluiting kan het publiek weer in de filmzalen terecht om te genieten van de nieuwste films en documentaires.

Een strikt coronaprotocol is opgesteld om de veiligheid voor zowel de bezoekers als de medewerkers en vrijwilligers te waarborgen. 

Het Slieker protocol bepaalt onder andere dat het publiek via een duidelijke routing en met eenrichtingsverkeer het pand betreedt en verlaat. Contactpunten met medewerkers zijn nagenoeg verdwenen omdat tickets enkel via online voorverkoop worden verkocht. Het scannen van de tickets komt te vervallen, de tickets worden getoond aan een vrijwilliger achter een veiligheidsscherm. In de filmzalen is het grootse deel van de stoelen niet beschikbaar zodat bezoekers op anderhalve meter afstand van elkaar kunnen plaatsnemen. 

,,Natuurlijk gaat er niets boven een collectie filmbeleving waarbij je in een bomvolle zaal met zoveel mogelijk bezoekers wordt geraakt door een bijzondere film of documentaire”, zegt Johan van Oijen, zakelijk leider ad interim van Slieker. ,,Maar we zijn ontzettend blij dat we in samenwerking met het Fries Museum een werkbare en veilige manier hebben gevonden om prachtige films weer op het grote doek te kunnen tonen. Weliswaar met minder bezoekers en je zit wat verder van elkaar af, maar het belangrijkste voor Slieker is om de kracht van de bioscoop levend te houden, namelijk films ‘larger than life’, in het donker en met goed geluid te vertonen. We zijn bovendien blij dat we bij de veilige zaalindeling naast losse stoelen per voorstelling ook vijf duo-tickets beschikbaar hebben, zodat personen uit hetzelfde huishouden toch naast elkaar kunnen zitten.”

Zo snel mogelijk weer open gaan is ook een noodzaak, erkent Van Oijen. ,,De omzet is van de ene op de andere dag volledig tot stilstand gekomen terwijl de vaste kosten van personeel, apparatuur en huisvesting wel doorlopen. Toch is ook de nieuwe opzet vanwege de beperkte capaciteit verre van kostendekkend en bovendien is de verwachting dat deze nog lang van kracht zal blijven. Daarom is Slieker onlangs een crowdfunding campagne begonnen, gesteund door bekende Friese filmliefhebbers zoals Peter Tuinman en Joke Tjalsma. Publiek kan via de website van Slieker het filmhuis steunen met mooie cadeaus als tegenprestatie.

Het actuele filmprogramma staat vanaf 25 mei online en bestaat onder meer uit een voorpremière van La Vérité, met Catherine Deneuve en Juliette Binoche (foto) in de hoofdrollen. Meer informatie staat op de website: www.sliekerfilm.nl