Heb je nog wel een vaste telefoon nodig?

Aangeboden door: Pricewise

Alhoewel de vaste telefoon nog altijd nuttig kan zijn wordt het tegenwoordig een stuk minder gebruikt. Dit komt natuurlijk doordat de mobiele telefoon zijn intrede heeft gedaan in ons leven. Dat heeft de smartphone niet lichtelijk gedaan.

Nee, we kunnen bijna niet eens meer zonder een mobiel. We nemen het overal mee naartoe en gebruiken het voor allerlei doeleinden. Hieronder valt natuurlijk ook het bellen, al doen we dan regelmatig ook met Facetime. Dan heb je natuurlijk wel een smartphone van Apple nodig. De vaste telefoon is dus minder belangrijk dan in het verleden, maar kunnen we het helemaal uit ons pakket halen?

Onderzoek

Uit een onderzoek van Telecompaper uit 2016 blijkt dat de Nederlandse inwoners blijkbaar nog niet zonder een vaste telefoon kunnen. Vier jaar geleden maakte namelijk nog 81 procent van de Nederlanders gebruik van een vaste telefoonlijn. Waarschijnlijk had je verwacht dat dit percentage vele malen lager zou liggen. Het kan nog wat gekker gemaakt worden, want het aantal mensen dat in Nederland een vaste telefoon bezit steeg zelfs destijds. In 2012 kon namelijk 74 procent van de inwoners gebruik maken van een huistelefoon. In een periode van vier jaar is het dus met maar liefst 7 procent gestegen.

Autom

Alhoewel de reden achter de stijging van het aantal vaste telefoonlijnen in Nederland niet helemaal duidelijk is, is er wel een mogelijke verklaring te bedenken. Dit heeft namelijk te maken met de alles in 1 pakketten die worden afgesloten. In de periode van vier jaar waarin het aantal huistelefoons gestegen is in ons land is het aantal van zulke pakketten namelijk ook hoger geworden. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je automatisch ook een lijn krijgt voor een vaste telefoon bij een alles in 1-pakket. Dit komt logischerwijs omdat een alles in 1 abonnement bestaat uit internet, tv en dus ook telefonie.

Bekend

Een derde van de mensen die deelnamen aan het onderzoek van Telecompaper gaven inderdaad ook aan dat ze de vaste telefoon nog puur hebben omdat het in hun pakket is opgenomen. Toch hebben ze ook andere beweegredenen voor het nemen van een huistelefoon. Zo gaven ze aan dat het nummer bekend is bij hun familie en vrienden. Een andere populaire reden was dat de participanten hun smartphone niet constant aan hebben te staan. Bij een vaste telefoon is dit natuurlijk wel het geval, al moeten sommige modellen opgeladen worden.