Doorloper | Doe het als een wijf

LEEUWARDEN - Jamila Faber, alias Faeniks, is naar eigen zeggen al een paar jaar 21. Ze snakt (vanwege de coronacrisis) inmiddels naar een feestje waar je de helft van de mensen niet kent maar toch met iedereen ouwehoert. Dat en meer in de Doorloper van deze week.

Wat ik vroeger altijd wilde worden, en uiteindelijk ook werd:
Artiest.

Mijn motto:
Doe het als een wijf. Daarmee haal ik de denigrerende uitspraak naar me toe, en draai het om. Waarom zou het negatief zijn om iets als een vrouw te doen?  

Hoogtepunten in mijn leven zijn er genoeg, maar wat er echt uitspringt:
Dat had de première van mijn show Als Een Wijf moeten zijn, maar corona gooide roet in het eten. Anderhalf uur voor showtime (we hadden opgebouwd, soundcheck gedaan, outfits aan) werd het geannuleerd vanwege corona. Maar ik heb ook een dochter, en de momenten van puur geluk die ik met haar heb zijn de échte hoogtepunten.  

Mijn favoriete hobby/vrijetijdsbesteding:
Theedrinken onder een dekentje. Maar inmiddels snak ik naar een feestje waar je de helft van de mensen niet kent maar toch met iedereen ouwehoert. 

Hoe vul ik de dagen sinds de maatregelen met betrekking tot het coronavirus in: 
Het is niet veel anders dan voorheen. Ik werk altijd al vanuit huis, dus ik mis geen collega’s of iets dergelijks. Wel mis ik de optredens en het contact met publiek en crew, met collega-muzikanten en -kunstenaars. Maar ik zie het ook als een kans om een periode in te lassen waarin creativiteit en ontwikkeling centraal staat, zonder al te veel afleiding. 

Leeuwarden is voor mij:
Thuis. Een stad waar veel mis mee is, maar ook veel goed mee gaat. In de Randstad denken ze dat hier niks te beleven is, maar laat ze maar lekker denken. Hier kun je nog ademen en is het af en toe nog stil. Dat is fijn. 

Het allermooiste van Leeuwarden is: 
Er is ruimte om na te denken en bij te komen, maar ook genoeg te beleven. En de culturele sector is hier relatief groot, met een sterke DIY-mentaliteit. Wat er niet is, creëren we. 

Waar ik mij het meest aan stoor/erger in Leeuwarden: 
Leeuwarden kent veel armoede en bijbehorende problemen, maar er is geen sterk beleid om daarmee aan de slag te gaan, waardoor een hoop mensen ongezien lijden, terwijl er veel moois kan worden gedaan. De stad is trots op 2018, maar er is geen duidelijke en sterke follow up. Dat is zonde, want we hebben veel moois zien ontstaan, dat nu weer afzwakt of verdwijnt. Die twee problemen kunnen samen worden aangepakt, omdat kunst en cultuur een hele belangrijke rol kan spelen in de kwaliteit van leven. En potverdikkie, een snelle treinverbinding met de rest van het land. Tweeëneenhalf uur om in Amsterdam te komen is toch geen porem? 

Waar ik graag shop/sneup: 
Sylvia’s Sneupwinkel op Bij de Put. Er is van alles te krijgen, echt van alles. Van trouwjurken tot trainingspakken, en Sylvia is heel hartelijk.  
Verder is Nørd in de St. Jacobsstraat ontzettend leuk. De winkel is van Suus en Gerard, en ze hebben heerlijke koffie, zijn heel aardig en verkopen prachtige spullen, van boeken tot planten, van servies tot sieraden. De hele winkel is als een heel goed gelukt pinterestbord. 

Als ik niet in Leeuwarden woonde, dan:
Dan woonde ik ergens anders en had ik het daar naar m’n zin, zoals dat gaat. Ik denk dat ik dan in Nijmegen of Rotterdam zou wonen, of misschien wel in Antwerpen of Helsinki. 

Het mooiste televisieprogramma:
Queer Eye OP Netflix. 'OMG', ga het kijken, het is zo mooi!

Het meest irritante op t.v.:
Reclame en sensatiebelust geouwehoer. 

Welk programma moet terug op televisie:
Sesamstraat. Generaties lang was het vaste prik, maar het is niet meer. Och, en die arme meneer Aart.

De leukste bekende Nederlander:
Lucky Fonz III. Lieve schat met een prachtige geest.

De meest irritante BN’er is:
Laten we het positief houden, dus geen commentaar. 

De beste film/serie die ik ooit heb gezien:
Dancer in the dark is een prachtige, tragische film. Donnie Darko is ook heel mooi. Le fabuleux destin d’Amélie Poulain ook. En Crazy Ex-Girlfriend is ook heel leuk, en goed. 

Als ik miljoenen zou winnen met een loterij dan:
Zou ik verstandig investeren en heel veel weggeven aan mensen en stichtingen die het nodig hebben. 

Maak me wakker voor:
Alleen een noodgeval. Anders gewoon niet doen. Niet doen. 

Wat anders moet in de maatschappij:
Meer aandacht voor gelijkwaardigheid tussen verschillende mensen. Er is al veel gewonnen op het gebied van vrouwenrechten, lhbtq+-rechten en tegen racisme, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Laten we mensen beoordelen op hun woorden en daden, niet op geslacht, religie, afkomst of seksuele voorkeur. Laten we met compassie naar elkaar kijken, in plaats van met argwaan. 

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.