Cambuur vangt bot bij rechter, geen promotie naar Eredivisie

SC Cambuur is er -samen met De Graafschap- niet in geslaagd via de rechter promotie naar de eredivisie af te dwingen. De beste clubs van de eerste divisie van het afgelopen voetbaljaar verloren donderdag het kort geding tegen de KNVB. De voorzieningenrechter ziet onvoldoende redenen om de voetbalbond terug te fluiten, vertelde hij tijdens zijn uitspraak voor de Rechtbank Midden-Nederland in Utrecht.

Omdat de KNVB geen stemming hield onder de clubs, maar een peiling, ,,mocht de KNVB zelf dit besluit nemen'', aldus de rechtbank. En dat is ,,heel zuur voor Cambuur en De Graafschap'' en ,,een hard gelag'', sprak voorzieningenrechter Hans Zuurmond, maar de KNVB is er voor alle clubs, ,,en niet alleen voor Cambuur en De Graafschap.''

De KNVB moest ,,met de rug tegen de muur'' besluit nemen, aldus de rechtbank. ,,Niets doen was geen optie. Welk besluit de KNVB ook zou nemen, er zijn altijd clubs die pech hebben.''

,,Promotie en degradatie vinden plaats op sportieve gronden'', sprak Zuurmond. ,,Daar is niets mis mee, dat is niet in strijd met de mededingingsregels. Die zijn echter nu niet aan de orde. Aangevoerde argumenten om besluit terug te draaien gaan niet op en het besluit moet daarom worden afgewezen.'' Dat geldt ook voor de vordering voor het uitschrijven van de algemene ledenvergadering.

In zijn uitspraak wees rechter Zuurmond op de bijzondere omstandigheden waarin de voetbalwereld zich bevindt. De rechter vond ,,het te gemakkelijke gedacht'' dat Cambuur en De Graafschap moeten promoveren, zoals ze zelf vinden, op basis van een niet-afgemaakt competitie. Zuurmond: ,,Je kunt door deze bijzondere omstandigheden niet spreken van een reguliere competitie.''

 

Hoger beroep?

SC Cambuur en De Graafschap moeten nu beslissen of ze in beroep gaan tegen de uitspraak. Daarnaast kunnen ze aansturen op een buitengewone ledenvergadering van de KNVB, waar mogelijk alle profclubs zich mogen uitspreken. Een bodemprocedure lijkt minder zinvol, gezien de aanzienlijke hoeveelheid tijd die daar overheen gaat.

Spelregels rond peiling 'mistig'

De voorzieningenrechter deed de uitspraak in het kort geding dat beide clubs uit de eerste divisie tegen de KNVB hadden aangespannen. De rechter deed de uitspraak in een nagenoeg lege rechtszaal. Alleen de vertegenwoordigers van beide clubs die vorige week bij het kort geding aanwezig waren, mochten nu ook weer de zaal in.

Cambuur kon vooraf nog hoop putten uit de woorden van voorzieningenrechter Hans Zuurmond, een week eerder. Hij noemde de spelregels die de KNVB inzette om tot dit besluit te komen, 'mistig'.

 

Beide clubs stonden eerste en tweede in de eerste divisie, toen het seizoen van het betaald voetbal vanwege het coronavirus werd afgebroken. Die plaatsen hadden na afloop van het hele seizoen recht op promotie naar de eredivisie gegeven. De KNVB wil volgend seizoen echter geen eredivisie met 20 clubs, ook omdat veel burgemeesters en korpschefs daar geen voorstander van zijn.