Looproutes in de weekenden in binnenstad Leeuwarden

LEEUWARDEN - De gemeente Leeuwarden hanteert vanaf zaterdag 16 mei looproutes in de binnenstad. Dit zorgt ervoor dat bezoekers elkaar met 1,5 meter afstand kunnen passeren.

De looproutes gelden tijdens weekenden (zaterdag en zondag) van 12.00 tot 17.00 uur en tijdens feestdagen (Hemelvaart en Pinksteren).

Door de versoepeling van de coronamaatregelen komen er meer bezoekers in de binnenstad van Leeuwarden om te winkelen. De winkelstraten Nieuwestad en Wirdumerdijk zijn daardoor soms erg druk.

De looproutes

Nieuwestad: de eenrichting looproute vanaf de Wirdumerdijk naar de Nieuwestad is op de drukke kant (zijde H&M, C&A) gerealiseerd richting Vrouwenpoort.

Wirdumerdijk: vanaf het Beursplein is de looprichting de stad in richting Nieuwestad op de Wirdumerdijk aan de kant van de kruising met het Ruiterskwartier (zijde Kruidvat). De zijde van  de McDonalds is looprichting de stad uit/vanaf de Nieuwestad (Spar) richting Beursplein.

Publiek kan oversteken als een winkel aan de andere kant moet worden bezocht.

Gastheren en –vrouwen in de binnenstad en Prinsentuin

In de binnenstad en in de Prinsentuin zijn in de weekenden en feestdagen ook gastheren en –vrouwen. Ook de Prinsentuin trekt namelijk veel bezoekers. De gastheren en -vrouwen attenderen mensen erop om afstand tot elkaar te houden en attenderen mensen op de looproutes op de Nieuwestad en Wirdumerdijk. In de Prinsentuin wijzen zij bezoekers op ongewenste situaties waar bijvoorbeeld mensen op kleedjes en bankjes te dicht bij elkaar zitten.

Meer ruimte tijdens de zaterdagmarkt

Op zaterdagen is de Nieuwestad autovrij. Dan wordt de markt (voor een deel) op de weg geplaatst om meer ruimte te creëren voor bezoekers. Voor hulpdiensten blijft er altijd voldoende ruimte over.