Jonge karateka's Iryoku trainen weer samen

Meer dan twintig jeugdleden van Karatevereniging Iryoku hebben vrijdag in Stiens voor het eerst sinds lange tijd weer met elkaar getraind. De groep bestond uit kinderen tot en met 12 jaar.

Vanwege de coronacrisis was sporten in groepsverband twee maanden lang niet mogelijk. De training vond plaats in de buitenlucht op een voetbalveld van S.C. Stiens.

De omstandigheden voor een buitentraining waren vrijdagavond ideaal. Sensei Arend Mud en Senpai Martijn Poortman namen elk een deel van de groep onder hun hoede. Daarbij bleven ze op 1,5 meter afstand van de kinderen, die wel fysiek contact met elkaar mochten maken.

Iryoku had vooraf een protocol opgesteld. Zo arriveerden en verlieten de kinderen het veld via looproutes, moesten zij zich thuis omkleden en mochten de ouders niet langs de zijlijn toekijken. Naast de leraren waren er vanuit Iryoku coördinatoren aanwezig om alles in goede banen te leiden.

Voor de jeugd tot 18 jaar en de volwassenen is ook een protocol opgesteld. Zij beginnen volgende week weer met hun trainingen in Leeuwarden. Deze leden moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden. De afgelopen weken deden de ruim 120 leden van Iryoku vanuit huis mee aan digitale trainingen. Wanneer het slecht weer is, worden deze lessen opnieuw als alternatief aangeboden. De huidige coronamaatregelen verbieden namelijk in groepsverband binnen sporten.