Cambuur en SC Heerenveen tevreden over akkoord collectieve salarisvermindering

HEERENVEEN De belangenbehartigers in het Nederlandse betaald voetbal hebben een akkoord bereikt over een collectieve salarisvermindering. Naar schatting wordt hiermee op jaarbasis zo’n 35 miljoen euro uitgespaard, bedoeld om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de clubs iets te verlichten.

Het akkoord is gesloten tussen werkgeversorganisatie FBO, de spelersvakbonden VVCS en ProProf en de vakvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV). Voetbalbond KNVB, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie ondersteunen de maatregelen. De partijen spreken van een ‘historisch akkoord’.

Het pakket aan noodmaatregelen bestaat uit collectieve aanbevelingen en bindende afspraken. De aanbevelingen zijn bedoeld voor het resterende deel van het inmiddels afgebroken seizoen en de eerste seizoenshelft van 2020-2021. Zo is het verzoek om af te zien van collectieve bonussen of daarvoor een minnelijke regeling te treffen. Wat betreft salarisreductie hanteren de betrokken partijen een 'progressieve staffel', wat betekent: hoe hoger het salaris, hoe meer spelers en trainers inleveren. Dat loopt uiteen van 2,5 tot maximaal 20 procent. De aanbeveling van salarisreductie geldt in principe tot 1 januari 2021.

'Noodzakelijk'

Gerald van den Belt is tevreden. ,,De hele sector staat onder druk”, zegt de financieel directeur van Cambuur. ,,Ik kan alleen maar zeggen dat dit noodzakelijk is. Ik zeg er wel bij dat dit alleen goed is voor de korte termijn. Als we het hele volgende seizoen zonder publiek zouden moeten spelen, dan is dit een druppel op een gloeiende plaat en zal de overheid verder moeten helpen. Niettemin is het belangrijk dat we deze stap zetten.”

Cambuur zal nu in totaal zo’n ton aan salariskosten besparen. ,,Dan heb je het wel gehad.” Mocht de club alsnog promoveren, dan gaat het om veel meer geld. Iedereen bij de club levert in, behalve werknemers die minder dan 2000 euro bruto per maand verdienen. ,,Daar kan ook niks meer af”, zegt Van den Belt. ,,Gelukkig wordt van de hogere salarissen meer gevraagd. Dat is sociaal. Ik denk dat er uiteindelijk gemiddeld per persoon zo’n 10 procent wordt ingeleverd.”

Waar de spelerssalarissen bij Cambuur nu in hoogte variëren van 1500 tot 7500 euro bruto per maand, ligt het gemiddelde spelerssalaris in de eerste divisie als geheel op 2700 euro bruto. Bij veel clubs zal de bezuiniging door het gesloten akkoord daardoor veel minder zijn dan een ton.

'Blij met gezamenlijk akkoord' 

Bij de eredivisieclubs en dus ook bij SC Heerenveen gaat het juist om een ,,substantieel hoger bedrag”, weet algemeen directeur Cees Roozemond. ,,Ik ben blij dat er een gezamenlijk akkoord is. Daar zaten we op te wachten. We gaan het nu voorleggen aan alle mensen die bij ons werken en aan de ondernemingsraad. Ik ga morgen (vandaag, red.) met onze financieel manager Danny Steenstra zitten om te kijken hoe groot de bezuiniging exact zal zijn. We streven in elk geval absolute implementatie na van de afspraken die zijn gemaakt. Ik vind dat je een lijn moet trekken.”

Roozemond hoorde minister Hugo de Jonge zeggen dat er pas weer evenementen met publiek mogelijk zijn als er een vaccin tegen het coronavirus is. ,,Maar stel dat het nog achttien maanden duurt voordat er een vaccin is, dan leg je dus een bom onder de hele amusementsindustrie en dus ook onder de voetballerij.”