Waarom is het aan te raden om over te stappen van energieleverancier?

Aangeboden door: energievergelijken.nl

Aan het begin van elk jaar worden de nieuwe tarieven die je moet betalen voor energie bekendgemaakt. Dat is ook in 2020 niet anders. De nieuwe energietarieven zijn namelijk gepubliceerd op 1 januari van dit jaar.

De verwachting was al dat de maandbedragen niet zouden stijgen of dalen. Dit is dan ook uitgekomen. De tarieven zijn namelijk gelijk gebleven. Toch wordt er ook voorspeld dat in de komende jaren de prijzen juist wel gaan stijgen. 

Waarom moet je dan toch wel overstappen?

Alhoewel de tarieven voor 2020 niet zijn gestegen is het alsnog aan te raden om over te stappen van energieleverancier. Dit komt doordat de maandbedragen in het algemeen niet zijn gestegen, maar het contract waar jij voor betaalt kan ondertussen juist wel duurder zijn geworden. Mogelijk komt dit doordat je energiecontract is verlopen. Meestal word je dan op een variabel energietarief gezet, wat een stuk duurder kan zijn alhoewel je dit nog niet terug ziet in je maandbedrag doordat dat een schatting is. Waar je dus eerst goedkope energie had heb je dat nu niet meer vanwege de hoge tarieven. 

Redenen voor het overstappen

Het is daarnaast ook aan te raden om over te stappen naar een andere aanbieder van energiecontracten om te kiezen voor een vast laag tarief. Dit zal er logischerwijs voor zorgen dat de eindafrekening niet al te hoog zal uitvallen. Hiermee kun je over het algemeen honderden euro’s besparen. Dit bedrag kun je dan gebruiken voor andere zaken, zoals het boeken van een vakantie of het verbouwen van de badkamer. Eventueel kun je dan ook kiezen voor een groene energieleverancier. Met duurzame energie pas je niet alleen beter op het milieu, maar het zou ook nog goedkoper kunnen uitvallen. 

Waarom blijven de tarieven hetzelfde als ik overstap?

Als je er inderdaad voor kiest om over te stappen van energieleverancier dan zou het alsnog zo kunnen zijn dat de tarieven die je moet betalen hetzelfde zijn als bij je vorige contract. Dit gebeurt niet altijd, maar het is wel een mogelijkheid. Dit kan een aantal oorzaken hebben. Zo zou je een foutje kunnen hebben gemaakt waardoor je niet met de juiste verbruiksdata hebt vergeleken. Ook kan het zo zijn dat het tarief een oude schatting is toen de energiemaandbedragen nog lager waren. Een andere oorzaak is een cashback of een korting op de jaarafrekening. 

Hoe werkt het overstappen?

Mocht je er alsnog voor kiezen om over te stappen dan zal dit niet een heel lang proces zijn. Het overstappen van leverancier kost over het algemeen zo’n tien minuutjes. Ten allen tijde heb je 14 dagen bedenktijd, alhoewel het aan te raden is om van tevoren alle opties te vergelijken bij een onafhankelijke site. Mogelijk kun je ook nog reviews van klanten doornemen. Meestal hebben de aanbieders van energiecontracten een dienst waarbij ze je oude contract voor je opzeggen. Dit hoef jij dus vaak niet te doen.

Andere manieren voor het besparen op je energiecontract

Er zijn natuurlijk nog meer manieren om te besparen op je energierekening. Zo kan het laten plaatsen van zonnepanelen voordelig uit pakken. Ook het isoleren van een woning zal veel energie schelen. Het is tevens van belang om de oude lampen te vervangen voor ledlampen. Vergeet bovendien niet om de lichten uit te zetten als je niet thuis bent, wat je ook met andere apparaten kunt doen. Daarnaast werken de ouderwetse tips als het korter douchen en het lager zetten van de verwarming ook zeker.