Autobrandstoffen in Friesland: de verdeling

Aangeboden door: Pricewise

Iedere auto in Nederland is verplicht verzekerd, met uitzondering van die met een geschorst kenteken. Op de verzekeringspapieren staat onder andere het soort brandstof waar een auto op rijdt. Op basis hiervan is een overzicht te maken welke brandstofsoort in een bepaalde provincie het meest populair is.

Benzine blijft populair

Tijdens een grootschalig brandstofonderzoek zijn de gegevens van alle autoverzekeringen in Nederland naast elkaar gelegd. Ondanks dat elektrisch rijden in grote mate wordt gestimuleerd, blijft benzine nog steeds erg populair. De meeste auto's in Nederland zijn nog voorzien van een benzinemotor. Limburg gaat aan kop als het gaat om benzineauto's. Ruim 81 procent van de auto's in Limburg rijdt op benzine. In Friesland daarentegen, is het percentage een stuk lager: bijna 71 procent. Samen met Flevoland (bijna 70 procent) behoort Friesland tot de twee provincies met de het laagste percentage benzineauto's. De overige Nederlandse provincies zijn gemiddeld met een percentage benzineauto's van 75 tot 78 procent.

Opvallend: dieselauto's in Friesland

Een van de meeste opvallende resultaten uit het onderzoek was het onderzoek naar het aantal dieselauto's per provincie. Landelijk ligt het percentage dieselauto's rond de 15 tot 17 procent. De noordelijke provincies Drenthe, Groningen en Friesland zijn hier een uitzondering op. Blijven Drenthe en Groningen op een percentage hangen van rond de 20 procent, het aantal dieselauto's in Friesland is met iets meer dan 24 procent, het hoogste aantal van heel Nederland. Echt een verklaring voor dit hoge aantal dieselauto's geeft het onderzoek niet. Maar het is wel zo dat er vaak voor een dieselauto gekozen wordt als er lange afstanden mee gereden moet worden. Aangezien Friesland veel minder dichtbevolkt is en veel kleinere dorpskernen telt, kan dit een verklaring zijn voor de vele dieselauto's in Friesland. Een ander opvallend element is de provincie Limburg. Hier rijdt het hoogste aantal benzineauto's rond, maar is het aantal dieselauto's is met 12 procent het laagst.

Hoe zit het met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is in opkomst. Althans, zeer gestaag. Benzine en dieselauto's zullen op basis van de cijfers van dit onderzoek nog lang niet verstoten worden door de elektrische auto. Op dit vlak scoort Friesland helemaal niet slecht. De provincie staat zelfs op de derde plaats met 2,39 procent elektrische auto's, gevolgd door Noord-Holland met 2,61 procent. De provincie die het meest ‘groen’ rijdt is Flevoland. In Flevoland is ruim 3,39 procent van alle auto's elektrisch. In vergelijking met vooral de gemiddelde benzineauto percentages van 75 tot 80 procent, stellen deze cijfers nog niet zo heel veel voor. Misschien dat hier in juli 2020 verandering in gaat komen. Dan voert de overheid een subsidieregeling voor elektrische auto's in. Iedere particulier die een nieuwe elektrische auto aanschaft, heeft dan recht op een subsidie van € 4.000,-.Voor de aanschaf van een tweedehands elektrische auto staat een subsidie van € 2.000,-. Subsidieregelingen hebben in het verleden hun werking bewezen, dus de kans is groot dat het percentage elektrische auto's volgend jaar al een stuk hoger is.