Beluister KOKO Radio | Cambuur-trainer Henk de Jong fietst uit bijgeloof precies 30 kilometer

Om de dag stapt Cambuur-trainer Henk de Jong op de mountainbike voor een tochtje van 30 kilometer. Niet meer en niet minder.

,,Die 30 kilometer doe ik uit bijgeloof’’, vertelt De Jong in KOKO Radio, de voetbalpodcast van de Leeuwarder Courant en Sport Noord.

Hij heeft de route echt op die afstand geselecteerd. ,,Eerst zat ik op 27 kilometer, toen op 29,7 en nu op 30.00. Want ik hoop dat we volgend jaar ook weer 30 kilometer verderop moeten. Dus ik ben vast aan het oefenen voor de busrit. Ik hoop zo dat we die rit volgend seizoen weer maken.’’ Niets mooiers in voetbal dan de derby tussen SC Cambuur en SC Heerenveen.

De Henk de Jong Challenge

De fietstochtjes maakt hij om zijn broertje René te helpen, die het Bewegingscentrum Drachten runt. Henk de Jong twijfelde geen moment toen de coronacrisis begon en zijn broertje alternatieve trainingen zocht voor de leden.

De Henk de Jong Challenge zag het levenslicht. ,,Om de leden te binden. Het begon als iets leuks om mijn broertje te helpen, maar al snel meldden honderden leden zich aan.’’ De challenge werd met de dag serieuzer.

Aanvankelijk stortte De Jong zich op wandelen in de challenge '100 kilometer lopen met Henk de Jong'. In een speciale app konden de deelnemers hun eigen prestaties bijhouden, maar ook zien wat De Jong deed. ,,Na een week hadden de eerste deelnemers de afstand al gehaald. Nu gaan we met Henk de Jong de wereld rond fietsen.’’

Niet altijd gaat het goed. ,,Soms vergeet ik om de app uit te zetten als ik in de auto stap’’, zegt De Jong. ,,Dan loopt de snelheid wel heel snel op.’’

 

Het fietsen met Henk de Jong is niet onopgemerkt gebleven. De plaatselijke fietsenwinkel Burgers Rijwielen stond al snel met een speciale Cambuurfiets voor de deur. ,,Een prachtige fiets, maar die is gewoon om in Drachten te fietsen. En eigenlijk moet ie naar Leeuwarden, want dat is echt een mooie clubfiets.’’

KOKO Radio in jouw podcastfeed!

KOKO Radio is ook te luisteren via Spotify en Apple Podcast. Abonneer je in jouw favoriete podcastapp op KOKO Radio en ontvang iedere maandag rond het middaguur de nieuwste aflevering automatisch!