Wetsus-wedstrijd levert geen Friese winnaar op

Dutch Junior Water Prize, georganiseerd door Wetsus, was bijna de helft afkomstig uit Friesland. De prijs bleef echter niet in de provincie.

De werkstukkenwedstrijd voor leerlingen van het voortgezet onderwijs draait om het beste idee op het gebied van waterinnovatie. Nikki Van Haasteren (19) uit Hoofddorp en Elise Hornstra (18) uit Cruquius werden uitgeroepen tot winnaressen. Zij pasten biomimicry toe op de waterzuivering. ,,De natuur wordt zo geïmiteerd om natuurlijke mechanismen en processen te gebruiken, zodat problemen opgelost kunnen worden op een duurzame manier’’, vertelt Elise.

De winnaressen zouden naar de internationale Stockholm Junior Water Prize gaan. In Zweden zouden maar liefst 38 landen meedoen, maar het duo mag door het coronavirus niet afreizen naar Zweden. De internationale wedstrijd wordt wel via internet gehouden. Dan maken de vwo’ers van het Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp kans op een studiebeurs van 15.000 dollar. Ook de Nederlandse versie werd overigens online gehouden wegens coronamaatregelen.