'Cambuurstadion verdient de ruimte', zegt Hûs en Hiem

Het is jammer dat het nieuwe Cambuurstadion weinig ruimte om zich heen krijgt. Dan zou het meer ‘knallen’. Dit vindt adviescommissie Hûs en Hiem.

De commissie beoordeelde het plan gisteren tijdens een videovergadering. In grote lijnen ziet ze het wel zitten: ,,Het ontwerp biedt goede vooruitzichten op een positief advies, maar aan de gevels moet nog wat gewerkt worden’’, concludeerde voorzitter Marc Visser.

Na ,,zeven tot acht jaar’’ voorbereidingstijd kon architect Ludo Widdershoven zijn voorontwerp aan de commissie tonen. Later dit voorjaar hoopt hij aangepaste tekeningen te presenteren in de aanloop naar een definitieve bouwaanvraag.

Het stadion verrijst ten zuiden van de Elfstedenhal, met de voorzijde gericht op de Slauerhoffweg. De begane grond krijgt een houttint. Hier komen aan verschillende zijden bedrijven. De drie bouwlagen hierboven worden vooral wit en grijs. De ingangszijde krijgt lijnen in blauw en geel: de kleuren van Leeuwarden en Cambuur.

Wie het gebouw op afstand bekijkt, ziet straks een gevel die oogt als een mozaïek van rechthoekige vormpjes. ,,Wordt dit niet te druk, te onsamenhangend?’’ vroeg een commissielid. Anderen deelden die zorg. Ze vragen Widdershoven daarom meer rust aan te brengen.

Lees ook | McDonald’s met terras en McDrive bij WTC/Cambuur: kan het dit jaar al open?

Stadion moet zich losmaken van de omgeving

De commissie had graag gezien dat het stadion zich ,,meer losmaakt van de omgeving’’. Aan de oost- en zuidzijde staat het in bebouwde omgeving. Het is een gemiste kans dat het voetbalpaleis straks niet zichtbaar is vanaf de Harlingervaart, vindt de commissie. ,,Zet het in de ruimte, zodat je het als een stadion ervaart vanaf het water.’’

Tussen het stadion en de vaart komen echter twee kleine gebouwen: eentje voor duurzame energie-opwekking en een ander bouwwerk waarvoor nog geen functie bekend is. De bouwwerken zijn nodig om het geld terug te verdienen waarmee de grond van K. van Wieren is aangekocht, legde Jos van Langen namens de gemeente uit. Een commissielid stelde voor om de rooilijn van het gebouw te kantelen. Dan oogt het minder ,,alledaags’’.

De commissie uitte zorgen over de ruimtelijke inrichting van het Stadionplein. Weliswaar loopt er een bomenlint langs het dijkje van het Dokkumer Lokaaltje, maar verder wordt het gebied geheel beheerst door ,,verkeer en parkeren’’.

Commissieleden zouden graag zien dat het plein meer de sfeer van een prettige ,,verblijfsruimte’’ krijgt. De parkeerplaatsen zijn echter wel hard nodig, zei van Langen. Niet alleen als Cambuur voetbalt, wordt het druk, maar ook doordeweeks, benadrukte hij. Winkels, leisure en andere bedrijven trekken namelijk ook veel publiek aan.