Geen visite en geen feest: Mette Dijkstra (24) wil jarige kinderen opfleuren met een extraatje

Niet trakteren op school, geen visite, zelfs niet van opa en oma. Mette Dijkstra uit Grou wil de kinderverjaardagen in haar dorp opfleuren met een extra cadeautje.

Mette Dijkstra (24) uit Grou deed een oproep op Facebook omdat ze kinderen die tot en met 1 juni jarig zijn, wil verrassen met een extraatje. Ze werd bedolven onder de reacties.

Hoe kwam je op dit idee?

Ik werk in de zorg, verleen zorg en verpleging bij kinderen thuis. Ik merkte wat een impact deze vreemde periode voor kinderen heeft. Corona is voor hen ongrijpbaar. Twee van mijn zorgkinderen zijn in deze periode jarig en de dochter van mijn vriend ook. Dat ze het niet kunnen vieren, is heel sneu.

Wat is je plan?

Als hobby heb ik een snijplotter, een snijmachine waarmee je kleine stickers kunt snijden of afbeeldingen voor op textiel. Als de kinderen voor wie ik werk jarig zijn, maak ik altijd al een persoonlijk cadeautje. Dan bedruk ik iets, bijvoorbeeld de naam van het kind op een emmertje of een sleutelhanger met de naam. Nu kijk ik wie er gereageerd hebben en stem het cadeautje op dat kind af.

Hoe waren de reacties?

Die heb ik wat onderschat. Ik dacht: ik maak er een paar. Vijf tot tien zou mooi zijn, maar ik kreeg bijna tachtig reacties. Zelfs van ouders die vertelden dat hun kind de volgende dag jarig zou zijn. Nu moet ik gaan loten, want vanwege de kosten kan ik nooit iedereen van een cadeautje voorzien. Ik begin bij mijn achterbuurjongetje die vandaag jarig is. De rest breng ik bij de ouders of gooi ik door de bus, zodat ze het op de dag van de verjaardag kunnen geven.

Wat wil je ermee bereiken?

Ik zie het als: kleine moeite, groot gebaar. Kinderen verheugen zich vaak weken van te voren al op hun verjaardag. Nu kunnen ze niet trakteren op school, er komt amper visite en een kinderfeestje kunnen ze ook wel vergeten.