De beste manieren om je tuin onderhoudsvriendelijk te maken

Aangeboden door: Hovenier-Weetjes.nl

Het is natuurlijk heerlijk om urenlang van je tuin te genieten. Toch moet je ook af en toe de handen uit de mouwen steken. Iedere tuin heeft namelijk onderhoud nodig. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop jij je tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk maakt. Hier vind je een aantal tips.

Voorkom de groei van onkruid

In bijna geen enkele tuin ontkom je aan het plukken van onkruid. Er zijn wel een aantal manieren om de groei van onkruid te beperken. Heb je straatwerk in je tuin liggen? Leg dan een anti-worteldoek onder je tegels. Dit voorkomt dat er plantjes tussen de voegen groeien. Heb je last van onkruid tussen je bloemen en planten? Dan is het slim wanneer er naar een tuinman gezocht wordt, die de ruimte tussen deze planten vult met een bodembedekker. Deze sierplanten zien er mooi uit en voorkomen de groei van onkruid.

Ga voor kunstgras

Wil jij het liefste geen afstand doen van je gazon? Geen zorgen, want er zijn manieren om toch van een groen gazon te genieten zonder iedere week te hoeven maaien. Kunstgras is tegenwoordig van hele goede kwaliteit en ziet er daardoor net echt uit. Het grote voordeel van dit gras is dat je er vrijwel niets voor hoeft te doen. Nooit meer maaien, bemesten of zaaien.

Kies voor planten die weinig water nodig hebben

Tijdens een hete zomer moet je vrijwel elke avond aan de slag met de tuinslang. Dat is niet nodig wanneer je jouw tuin vult met mediterrane planten. Deze soorten zijn in staat om hoge temperaturen te overleven en hebben ook minder water nodig. Goede voorbeelden van deze planten zijn lavendel, rozemarijn en tijm. Ben je een groot liefhebber van cactussen? Deze planten zijn ontzettend trendy en vergen ook nog eens weinig onderhoud.

Bedek je tuin met grind

Wanneer je liever niet te veel bloemen en planten in je tuin hebt, is het aan te raden om een deel van je tuin met grind te bedekken. Zo voorkom je dat je hele tuin gevuld is met bestrating, waardoor regenwater moeilijk wegstroomt. Grind is bovendien verkrijgbaar in allerlei kleuren en formaten. Dat betekent dat je toch een levendige tuin creëert, zonder je bezig te hoeven houden met het snoeien van planten. Laat ook onder het grind een anti-worteldoek leggen, want je wilt voorkomen dat er onkruid tussen de steentjes groeit.