Drie tips voor het besparen op je energiekosten

Aangeboden door: Pricewise

Eigenlijk kunnen we tegenwoordig niet meer zonder gas, licht en warmte. Een nadeel hiervan is dat de energiekosten toch wel erg kunnen oplopen. Dit hangt natuurlijk van een aantal zaken af.

Zo zal het energieverbruik niet bij elk huishouden even hoog liggen. Ook zit er veel verschil in de energiecontracten. Toch betaalt een gemiddeld huishouden hedendaags circa 2135 euro per jaar voor energie. Dat bedrag moet lager kunnen, onder meer met behulp van de onderstaande tips.

Minder stroom gebruiken

Een manier waarmee je ervoor kunt zorgen dat je minder hoeft te betalen voor energie is het verminderen van je elektriciteitsverbruik. Dit hangt onder meer af van de grootte van het gezin, maar ook de hoeveelheid elektrische apparaten die gebruikt worden. Toch kan het ingezet worden als methode om lagere energiekosten te krijgen. Zo kun je de apparaten helemaal uitzetten als je ze niet gebruikt. Laat de stekker dus ook niet in het stopcontact zitten. Daarnaast kun je de gloeilampen vervangen voor ledlampen.

Minder gas verbruiken

Je kunt tevens de energiekosten verlagen door minder gas te verbruiken. Hoeveel effect dit zal hebben op je maandelijkse kosten hangt onder meer af van de isolatiewaarde van je huis. Ook het formaat en de ligging van je woning heeft effect op hoeveel gas je verbruikt. Desondanks kun je dit verlagen door de thermostaat ’s nachts op circa 15 graden te zetten. Als je vloerverwarming hebt dan moet je de thermostaat op ongeveer 17 graden zetten. Daarnaast zou je ook kouder te kunnen douchen, net zoals korter douchen ook helpt.

Zelf energie opwekken

Een andere manier om je energiekosten te verlagen is door zelf energie op te wekken. Dit kun je onder meer doen door zonnepanelen aan te schaffen en te monteren op je dak. Natuurlijk kost het kopen van de panelen veel geld, maar alsnog zul je ervoor zorgen dat je minder hoeft te betalen voor energie. Eventueel zou je voor zo’n grote aankoop geld kunnen lenen bij een bank. Houdt er hierbij wel rekening mee dat je dit bedrag met rente terug moet betalen aan de aanbieder van het geld.