Tandartsencentrum Camminghaburen wint Diversiteitsprijs 2019

LEEUWARDEN - Tûmba, kenniscentrum diversiteit en discriminatie, reikt jaarlijks de Diversiteitsprijs uit. De prijs gaat dit jaar naar Tandartsencentrum Camminghaburen dat zich het afgelopen jaar inzette om diversiteit positief te benadrukken binnen de gemeente Leeuwarden.

Het merendeel van de discriminatiemeldingen dat Tûmba binnenkrijgt, speelt zich af op de arbeidsmarkt. Leeuwarder organisaties en bedrijven die juist laten zien dat het ook anders kan, krijgen met de prijs aandacht voor diversiteit op de werkvloer.

Tekst: Ajla Zildzovic Jegic, Consulente Discriminatiezaken Tumba

Kijkje in de keuken bij de winnaar

Bij binnenkomst worden we vriendelijk ontvangen door praktijkcoördinator Lia van der Mei en haar team. Lia verzorgt een rondleiding. Ik merk op dat het op een doolhof lijkt en het er van buitenaf best klein uitziet. Ze vertelt dat ze dit vaker hoort en dat het kleiner oogt dan dat het is en dat de praktijk toch zes kamers heeft. Tandartstencentrum Camminghaburen is sinds de overname door DentConnect (grootste partij op de Nederlandse markt van tandartspraktijken) enorm gegroeid waardoor ze met het kleine pand ernaast moesten uitbreiden. ,,We zijn niet alleen gaan groeien in cliënt-aantallen maar ook in ons diverse personeel.”

Lia vertelt dat het team zeer verrast was met de nominatie voor de ‘Diversiteitsprijs 2019’. ,,Diversiteit is iets wat vanzelfsprekend moet zijn, het is een team-competentie. Je ontkomt niet aan diversiteit. We kijken naar iemands talent en of iemand in het team past. Investeren in talenten en mogelijkheden van onze medewerkers staat voorop en het sluit bijzonder goed aan bij de wens om met onze praktijk maatschappelijk verantwoord te ondernemen."

We lopen naar de kantine, daar tref ik Nadia. Een stagiaire van de opleiding Tandartsassistent op Friese Poort Leeuwarden locatie Wilaarderburen. Zij zegt dat haar afkomst er niet toe doet en voelt zich welkom en gewaardeerd. Het is dus een hecht team met veel migratieachtergronden. Een afspiegeling van onze maatschappij. Tandartsencentrum Camminghaburen heeft een samenwerkingsverband met Friese Poort en Deltion College in Zwolle van de opleiding Tandartsassistent. Lia vertelt dat hun mondhygiëniste Awan Mohammedsalim begon als stagiaire en is toen na haar stageperiode voor de tandartspraktijk blijven werken. Ik zeg dat het mij is opgevallen dat de opleiding ‘Tandartsassistent’ vooral veel vrouwen aantrekt. Nadia: ,, Op de opleiding zelf is dat inderdaad zo, alhoewel er ook mannelijke medestudenten zijn, maar het blijft een klein groepje." Ze suggereert dat van oudsher vooral mannen in de tandheelkunde werkten en dat dit wellicht door de feministische golf van de jaren 60 een omslag heeft gemaakt. Lia vertelt dat dit haar ook is opgevallen, wellicht een idee om met de school aan tafel te gaan om te verklaren waarom deze opleiding een grote meerderheid aan vrouwen aantrekt: ,,Wij willen uiteraard werken aan een evenwichtige man-vrouw verhouding en dit kan alleen door met de scholen een gezamenlijke aanpak te maken."

Ondertussen druppelt de kantine vol met tandartsen en assistenten. Pedro, Ana en Emanuel lopen naar binnen om kennis te maken. Ana vertelt dat ze een aantal jaren terug de grote stap hebben gemaakt om vanuit Portugal hiernaartoe te verhuizen. Ze kwamen via de toenmalige eigenaar Oded Hess bij de praktijk werken: ,,Nederland kampt namelijk met een enorm tekort aan tandartsen. Het was even wennen en wij als mensen reageren allemaal anders op het vreemde, kennelijk zit het in ons biologisch mechanisme." Lia: ,,Wij staan er zelf niet zo bij stil maar weten dat het een groot goed is om de variatie van mensen juist te benutten zodat we gezamenlijk aan een doel kunnen werken. Ons team en onze cliënten hebben verschillende nationaliteiten en religies. En dat gaat eigenlijk altijd goed. Wij geloven dat dat allemaal samenkomt in de magische succesformule: goede mensen, diverse culturen en talent vormen een driehoek en houden elkaar in stand.”

Tumba
Discriminatie Meldpunt Tumba is van betekenis voor Friese scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties die kiezen voor bewustwording rondom discriminatie en diversiteit. Ben je gediscrimineerd of was je getuige van discriminatie? Durf te melden! Want… niet gemeld is niet gebeurd. Tûmba helpt discriminatie signaleren en voorkomen. Lees meer op de website: www.tumba.nl