Coronavirus: Cambuur met gouden medaille in wachtkamer

LEEUWARDEN - Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, theaters, clubs en sportwedstrijden. Met voor Nederland ongekend ingrijpende maatregelen probeert het kabinet verdere verspreiding van het gevreesde coronavirus te beperken.

De vergaande maatregelen werden donderdag 12 maart aangekondigd tijdens een door premier Mark Rutte geleide persconferentie na crisisberaad. Het betekende dus ook dat het betaalde voetbal zeker tot eind maart wordt opgeschort. De wedstrijd tussen Cambuur en NAC, gepland voor vanavond, was gelet op de kaartverkoop (rond 9.000 stuks, red.) - in onze regio - het 'grootste slachtoffer' van de begrijpelijke maatregelen. 

Trainer Henk de Jong gaf vrijdagmorgen na de training aan volkomen achter het besluit van de regering te staan. ,,Ik vind het hartstikke goed. Dit kon niet anders. Dat mensen zeggen dat de KNVB al eerder in had moeten grijpen vind ik niet terecht; zij gingen af op landelijke adviesorganen. Ik ben blij dat we maandag nog gespeeld hebben, want alles is nu gelijk. Iedereen heeft immers evenveel wedstrijden gespeeld in onze competitie. Ik hoop dat we begin april de draad weer op kunnen pakken en dat er niet nog meer achterweg komt. Ik moet er niet aan denken dat het coronavirus straks in de ploegen komt te zitten en er helemaal geen voetbal meer mogelijk is dit seizoen. Als dit drie weken duurt moeten we het maar als een soort winterstop beschouwen. Al staat natuurlijk buiten kijf dat ik liever vanwege sneeuw niet speel dan vanwege een ziekte."

Cambuur en kampioenschappen lijkt inmiddels een combinatie waar iets duisters overheen moet hangen. De eerste titel in het seizoen 1991-1992 was er een die een wrange overeenkomst had met het heden. Destijds (januari 1992, red.) was de selectie geveld door een voedselvergiftiging en kreeg de club drie weken uitstel van de KNVB om daarna een flink aantal wedstrijden in een kort tijdsbestek - met succes - af te werken. Het kampioenschap in het seizoen 2012-2013 kwam eveneens vreemd tot stand. AGOVV ging op 11 januari 2013 failliet en op 2 april overkwam SC Veendam hetzelfde. Dat laatste vervelende gegeven betekende dat Cambuur met minder verliespunten de competitie kon vervolgen, waarna op de slotdag (3 mei 2013, red.) de titel werd gepakt. Die laatste titel vormt meteen weer een bruggetje naar het heden, want dat seizoen werkten de Leeuwarders - vanwege veel afgelastingen door winters weer - in de laatste vijf weken negen duels af. Negen duels. Laat dat nu precies het aantal zijn dat nu nog moet worden gespeeld. De Jong - hij zag zijn team de laatste zeven wedstrijden winnen - zal de boel straks weer op scherp moeten zien te krijgen. ,,Het is een vreemde situatie en best wel zonde, want we zitten in een goede flow", zo vervolgt de trainer. ,,We staan op het punt om alle clubrecords aan gort te schieten en dat wil ik zien gebeuren. Voor nu is het even helemaal de druk eraf, alles naar nul, en een vrij weekend voor de jongens. Vanaf maandag gaat de knop om, zullen we onderlinge potjes gaan spelen en beginnen we aan de derde voorbereidingsperiode. Op 3 april zullen we er weer staan, want we hebben een gouden medaille en die willen we houden."

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut