Ongebruikte pot geld beschikbaar voor NOM

De Noordelijke Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij NOM krijgt de beschikking over de gewenste miljoenen die op de plank lagen te verstoffen.

De provincie Fryslân boekt een zesde van 16 miljoen euro over naar de rekening van de NOM. Het geld staat nu nog op de rekening van een nauwelijks gebruikt innovatiefonds. Omdat de NOM het geld wel kan gebruiken, vroeg de NOM om alle aandeelhouders de ongebruikte 16 miljoen euro over te hevelen. Friesland is voor een zesde aandeelhouder, naast het rijk (voor de helft) en Groningen en Drenthe (ook ieder een zesde).

Het verzoek wekte wrevel bij Statenleden, omdat de vraag vrijwel tegelijk kwam met het bericht dat de NOM afstevent op een verlies van 6,5 tot 8,5 miljoen euro over 2019. De provincie meldde de verliezen begin deze maand, terwijl Gedeputeerde Staten in september al wist dat de NOM fors verlies zou lijden.

Geen reden voor paniek, vindt gedeputeerde Sander de Rouwe, namens Friesland aandeelhouder in de NOM. Het is volgens hem de eerste keer in het ruim veertigjarige bestaan van de NOM dat de maatschappij verlies lijdt. Met de miljoeneninjectie heeft de NOM weer voldoende liquiditeit om te investeren in de noordelijke economie.