Leeuwarder scholen schrappen Italië-reis vanwege coronavirus

Het Leeuwarder Lyceum en Piter Jelles Impulse schrappen hun voor volgende week geplande schoolreizen naar Rome en Napels. De school acht de risico’s te groot, nu het coronavirus ook in Italië om zich heen grijpt.

De twee scholen zijn onderdeel van scholengemeenschap Piter Jelles. Gisteren is het besluit genomen de trip te cancellen, aldus woordvoerster Breggina van der Ploeg. ,,We willen graag veilig op pad met iedereen. In dit geval hoef je de risico’s ook niet op te zoeken.’’

In Italië zijn de afgelopen dagen ruim driehonderd besmettingen geconstateerd. Het virus heeft inmiddels elf levens geëist. Naar schatting dertig miljoen Italianen worden geconfronteerd met ingrijpende maatregelen: scholen, universiteiten, kerken en voetbalstadions zijn gesloten voor publiek.

De leerlingen van beide Leeuwarder scholen zouden apart van elkaar een reis maken naar de Italiaanse hoofdstad. Voor de reis sparen leerlingen en hun ouders vaak jarenlang. ,,Iedereen krijgt het geld terug’’, aldus Van der Ploeg. Misschien kan de reis op een later moment alsnog gemaakt worden, ,,maar dat is nu volstrekt onduidelijk.’’

Andere scholen van Piter Jelles die de reis naar Rome op het programma hebben staan, zoals het Stedelijk Gymnasium, wachten nog even met een besluit om wel of niet te gaan.

Lees ook LC+ | Dit is het Nederlandse draaiboek bij besmetting met het coronavirus