Koploper SC Cambuur zet zegereeks voort tegen Jong PSV

LEEUWARDEN - SC Cambuur boekte vrijdagavond de zesde overwinning in successie. De geel-blauwen waren thuis te sterk voor Jong PSV: 4-2.

Het was alweer de twintigste competitiezege van dit seizoen voor de manschappen van trainer Henk de Jong.

Wedstrijdverloop

De Leeuwarders startten messcherp aan het duel. Binnen vier minuten liet Robert Mühren het net bollen, maar het feestje mocht niet doorgaan wegens buitenspel. Vlak daarna kon Mühren (assist Schouten) zijn 23ste treffer van het seizoen wél vieren. De topscorer stiftte de bal op grandioze wijze in de verre hoek: 1-0. De geel-blauwen waren vervolgens een paar keer dicht bij verdubbeling van de marge. De Eindhovenaren wisten de 2-0 echter af te wenden en kwamen er uit de counter steeds vaker gevaarlijk uit. Zeven minuten voor de pauze sloeg Noni Madueke toe uit de omschakeling en bracht het duel - in die fase terecht - in evenwicht: 1-1.

Met één wijziging werd aan de tweede helft begonnen: Korte bleef achter in de kleedkamer, Jamie Jacobs maakte zijn rentree na een blessure.

Cambuur hervatte de wedstrijd voortvarend. In de 49ste minuut bracht Michael Breij - op aangeven van Maulun - zijn team hernieuwd aan de leiding: 2-1. De Eindhovenaren repareerden de achterstand razendsnel. In de 58ste minuut zette Yorbe Vertessen de 2-2 op het scorebord. Het zat de Leeuwarders vervolgens niet bepaald mee; Mühren en Oratmangoen schoten beiden de bal, na ruim een uur spelen, een keer keihard tegen de lat. In de 72ste minuut namen de manschappen van trainer Henk de Jong voor de derde keer de leiding. Het doelpunt kwam miraculeus tot stand; Jacobs - hij nam de treffer voor zijn rekening - leek de bal over het doel te plaatsen, maar hij plofte er (windvlaag??) wel degelijk in: 3-2. Vijf minuten voor tijd werd Breij in de vijandelijke '16' gevloerd. De bal ging op de stip en Mühren faalde niet: 4-2. De topscorer krikte zijn seizoenstotaal derhalve op naar 24 treffers, waarvan negenmaal raak (en één keer mis) vanaf elf meter. 

Reacties na afloop
Michael Breij (hij werd tot Man of the Match uitgeroepen): ,,Het was een lastige pot onder loodzware omstandigheden. In de rust hadden we dikke jassen aan, zo zaten we te rillen. Echt lekker dat we winnen en natuurlijk ook blij met mijn doelpunt. Dat ik een penalty veroorzaakte zie ik als een soort assist."

Henk de Jong: ,,Na de 1-0 hadden we de 2-0 moeten maken. Daarna hadden we het moeilijk met ze. In de rust zag ik onderkoelde spelers, ze hadden dikke jassen aan! Dit heb ik nog nooit meegemaakt in de 35 jaar dat ik in dit vak zit. On-voor-stel-baar! Dit is gewoon een geweldige overwinning tegen een goed Jong PSV. We blijven van wedstrijd tot wedstrijd gaan, want - zoals je vandaag kon zien - kan het soms raar gaan en moet je je niet te vroeg rijk rekenen."

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Mac-Intosch, Schouten ('67 Van der Kaap), Sambissa, Hoedemakers, Maulun, Breij, Korte ('46 Jacobs), Mühren, Oratmangoen ('84 Bangura)

Karakteristieken

Uitslag: 4-2 (1-1)

Scoreverloop: 1-0 Mühren ('6), 1-1 Madueke ('38), 2-1 Breij ('49), 2-2 Vertessen ('58), 3-2 Jacobs ('72), 4-2 Mühren ('86/pen)

Scheidsrechter Luca Cantineau gaf geel aan Schouten (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers 8326

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut