Waarom een NL-Alert niet alleen Stiens, maar ook Leeuwarden en Bitgummole bereikte

Om 04.01 uur in de nacht van donderdag op vrijdag werden ook delen van Leeuwarden, Bitgummole, Berltsum, Lekkum, Oudebildtzijl en Hallum opgeschrikt door een NL-Alert, vanwege een brand in Stiens.

Veel mensen werden uit hun slaap gehaald door de harde pieptonen van het alert, blijkt uit reacties. ‘Brand met veel rook in Stiens. Als u last van rook heeft: ga naar binnen, sluit ramen en deuren, zet ventilatie uit’, stond er in de melding, verstuurd door de meldkamer in Drachten.

,,Wij adviseren de meldkamer over het gebied waar het alert wordt verspreid’’, zegt Erik Krikke van Veiligheidsregio Fryslân. ,,Zij doen vervolgens de melding. Je doet het niet zomaar in de nacht.’’

NL-Alert altijd in groter gebied

Omdat er een behoorlijke rookpluim richting het centrum van Stiens dreef, werd het alert verzonden. ,,Het ging om zoveel huizen en mensen, dat we die afweging hebben gemaakt’’, zegt Jacomien Pot van meldkamer Noord-Nederland.

,,Bij een NL-Alert wordt altijd een gebied geselecteerd dat groter is dan wat je wilt bereiken’’, zegt Pot. Het alert wordt uitgezonden via zendmasten van telefoonproviders. Deze zenden ook uit naar een gebied waarvoor de melding niet is bedoeld. Pot” ,,Als jouw telefoon op die mast is aangesloten, krijg je dus het bericht binnen.’’

 

Huis verwoest

Bij de brand werd al gauw opgeschaald naar een zeer grote brand. Vanuit Leeuwarden, Stiens, Hallum en Sint Annaparochie werden blusploegen ingezet. Ook was er een grootwatertransport uit Burgum. De felle brand verwoestte een woonhuis aan de Moundyk. Het naastgelegen atelier bleef bespaard.

Krikke: ,,Alleen het dak is licht aangetast. Ook het huis aan de andere kant bleef heel. Het zit dicht op elkaar, het is een hele prestatie dat naastgelegen panden zijn behouden.’’ De bewoners waren ten tijde van de brand niet thuis.

Lees ook | Woonhuis in Stiens verwoest door felle brand