Markt058 in Leeuwarder stationsgebied krijgt horeca en terrassen

De ingang van het voormalige Leeuwarder Aegongebouw bij het NS-station krijgt een horecafunctie. Mogelijk komen er ook terrassen.

Het gebied voor het NS-station wordt hiermee een levendiger plein met twee polen, betoogde architect Bart Zantman donderdag bij adviescommissie Hûs en Hiem: aan de oostkant brengen café Wouters en Loetje gezelligheid, aan de westkant ontstaat nu een soortgelijk ‘verblijfsgebied’ bij Markt058, zoals het Aegoncomplex nu heet. De gemeente moet nog wel beoordelen of de terrassen daar passend zijn. Hûs en Hiem is enthousiast over het ontwerp.

Ontwikkelaar Leyten is al jaren bezig met de metamorfose van het complex. Vorige zomer werden aan de westkant vijfhonderd studententenstudio’s opgeleverd. Basic Fit besloot zich hier ook te vestigen, evenals restaurant Foodies&Goodies en energiebedrijf Groenleven.

Lees ook LC+ | Studenten trekken in Markt058

Zantman presenteerde donderdag plannen voor de oostzijde, nabij het beeld Liefde van Jaume Plensa. Op de verdieping van deze ronding zitten kantoren. Hier verandert niets, maar de begane grond wordt wel aangepakt. De uitbouw van het juridisch loket verdwijnt in de plannen. ,,Dit uitstulpsel vormde niet echt een verrijking’’, zegt Zantman.

De verdwenen ruimte wordt teruggewonnen door boven de begane grond een extra verdiepingsvloer in de ronding te bouwen. Er komt daar ook een ingang, waardoor publiek de binnentuin van het complex binnen kan lopen. Aegon beloofde in de jaren tachtig ook al zo’n openbare tuintoegang, maar sloot die na enige tijd weer af.

Mensen moeten de ingang in het gigantische complex wel kunnen vinden. Daarom tekende Zantman een grote bronskleurige luifel op deze plek. De commissieleden van Hûs en Hiem moesten even wennen aan dit idee, maar gaven uiteindelijk een positief advies voor dit ‘grote gebaar’ en de mogelijkheid van ‘verlevendiging’. Bij deze toegang komt ook de nieuwe horeca.