Maria Helena Wartena blaast 105 kaarsjes uit

LEEUWARDEN - Maria Helena Wartena (Mieke), geboren op 18 februari 1915, kreeg vandaag bezoek van loco-burgemeester Friso Douwstra. De bijzonder hoogbejaarde jarige jet kreeg een fraai bos bloemen overhandigd namens de Gemeente Leeuwarden.

Mw. Venema-Wartena is geboren en getogen in Leeuwarden.

Vader Wartena was fietsenmaker en later fietsenhandelaar op de Nieuweburen. Moeder Ombelet bestierde het huishouden. Mieke was de eerste dochter, na haar kwamen er tamelijk snel nog drie achteraan en werd er ook nog een broertje geboren. De oudste en jongste zus zijn nog in leven.

Na de schoolperiode ging mw. Venema-Wartena werken als secretaresse. Het gezin trok er vaak op uit met de boot op de Friese wateren. Mw. Venema-Warten mocht graag dansen en deed aan korfballen, waar zij verliefd werd op haar trainer Jan Venema en waar zij uiteindelijk mee trouwde. Al heel snel na hun trouwen kwam er gezinsuitbreiding. Toen het gezin compleet was en de maatschappelijke ladder beklommen werd, schafte men weer een boot aan. Ieder weekend werd er gezeild, gezwommen, gevist en koffie gedronken bij familie, die al even watergek waren. Alle zussen en broerlief hadden een boot, en Eernewoude was hun domicilie. De open zeilboot werd later vervangen door een kajuitjacht. Verder werden er ook buitenlandse reizen gemaakt.

Toen de echtelieden op leeftijd kwamen verruilden ze hun woonhuis voor de huidige flat. Met haar Jan heeft Mieke nog zestig jaar huwelijk gevierd. Jan Venema kwam in 2005 te overlijden.

Sportiviteit bleef hoog in het vaandel staan. Mw. Venema-Wartena was nooit ziek en zelfs op haar 95ste verjaardag was ze aan het badmintonnen met haar achterkleinkinderen. Verder is ze geïnteresseerd in veel sporten zoals voetbal en schaatsen. Op zondagavond zal ze Studio Sport nooit overslaan. Daarnaast is ze een verwoed puzzelaarster. Haar gezondheidstoestand is zeer goed gebleven, alleen is haar gehoor de laatste jaren wat achteruit gegaan. Ze woont nog steeds zelfstandig en kookt elke dag voor zichzelf. Samen met haar dochter worden de wekelijkse boodschappen gehaald. Mieke staat optimistisch en blij in het leven.