Auto's die fietsers blokkeren: Wat is er aan de hand op het Zuiderplein?

Auto’s en fietsers rijden elkaar steeds vaker klem op het Zuiderplein aan het rand van het Leeuwarder stadscentrum.

Vrijwel dagelijks blokkeren auto’s de drukke fiets- en wandeloversteek tussen de spoorwegovergang en de binnenstad. Dat gebeurt vaak zonder opzet, maar leidt wel tot veel ergernissen en risico’s. Oorzaak is toenemende drukte op de Stationsweg, die leidt tot opstoppingen.

Automobilisten, die proberen aan te sluiten in deze file, zorgen er vervolgens voor dat langzaam verkeer niet meer kan oversteken. ,,Ons is ook opgevallen dat dit vaker gebeurt’’, zegt Tessa Heitmeijer namens de gemeente. Verkeersambtenaren bekijken de situatie momenteel. Of dit snel tot oplossingen zal leiden, is nog onduidelijk.

De Stationsweg is een verkeerskundige flessenhals. De drukke voetgangers- en fietsersstromen en het autoverkeer kruisen elkaar vlak voor het NS-station. Een tunnel zou het probleem kunnen oplossen, maar hiervoor is geen geld.

De gemeente hoopte in het verleden dat meer auto’s de rondweg (Julianalaan) of Heak zouden kiezen in plaats van de Stationsweg. Veel bestuurders blijken blijken echter liever in de file te staan dan een langere route te kiezen.