Jong talent Iryoku in de prijzen bij Ommelander Cup

APPINGEDAM - Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens heeft zaterdag 15 februari zeven prijzen gewonnen bij de Ommelander Cup in Appingedam. Aan het beginnerstoernooi deden meer dan honderd jonge talenten uit heel Nederland mee.

Iryoku pakte vier eerste plaatsen. Marit van der Woude (11) was de beste op het onderdeel kata (loopvormen). Wout Stielstra (7), Ferdi Breedenbach (10) en Thirza Huitema (8) veroverden goud bij kumite (gevecht met tegenstander).

Kata
Bij het katatoernooi, dat 's ochtends plaatsvond, werden de deelnemers ingedeeld naar leeftijd. Marit van der Woude kwam uit bij de 11-jarigen. Een fraaie uitvoering van de Taikyoku Sono Ichi-kata leverde haar een finaleplek op. In de eindstrijd liep Van der Woude een foutloze Taikyoku Sono Ni-kata, waarmee ze de drie andere finalisten overtuigend achter zich liet. Haar broer Ruben (14) deed mee in de poule 12-15 jaar, maar haalde net niet de finale.

Thirza Huitema gooide hoge ogen in de groep 6-8 jaar. Zij ging net als clubgenote Van der Woude door naar de finale dankzij een keurige Taikyoku Sono Ichi-kata. In de tweede akte liep Huitema de kata opnieuw. Doordat een tegenstander enkele tienden van een punt meer kreeg van de jury werd het uiteindelijk zilver. Finn Utzon (13) was de vierde troef van Iryoku bij kata. Finn zette in de meer ervaren groep van 10-17 jaar hoog in met de kata Pinan Sono Ichi. Door een kleine technische fout miste hij op een haar na een finaleplaats.

Kumite

's Middags traden zes Iryoku-pupillen aan op de mat voor het onderdeel kumite. Wout Stielstra was met 7 jaar de jonge van het stel. Hij zorgde meteen voor een goede stemming binnen het team door in zijn poule drie tegenstanders in rap tempo te verslaan met een mawashi geri (cirkelschop) tegen de helm van de tegenstander. Zijn slotpartij duurde slechts twintig seconden. Ferdi Breedenbach (10) beslechtte op gelijke wijze de twee partijen in zijn poule. Het derde duel eindigde in een gelijkspel, wat Breedenbach het goud opleverde. Thirza Huitema pakte na het kata-zilver nu het goud. Ook zij slaagde erin een wedstrijd te winnen door vliegensvlug te scoren met een hoge mawasahi geri. Ruben van der Woude herpakte zich na het missen van de kata-finale met een tweede plek. Voor Sven de Kwaadsteniet (11) was er brons.