Bikkels trotseren weer en wind tijdens Kleine Wielenloop Leeuwarden | Foto's en verslag

LEEUWARDEN - De veertigste editie van de Kleine Wielenloop werd afgelopen zondag gehouden. Sportvereniging Friesland, de initiator van het loopevenement, en de lopers troffen het niet met het weer. De storm Dennis trok langs en dat betekende keiharde wind met flinke windstoten en bakken met regen.

De organisatoren hadden advies ingewonnen bij hun weerman, de 65-jarige Chris Draijer uit Oudega. Draijer is een ervaren hardloper en hobby weerdeskundige. Hij voorspelde regen en wind, maar niet zo dat je niet zou kunnen hardlopen. De wind en regen weerhield de zogenaamde 'mooi weer lopers' van deelname. De echte bikkels, 167 in totaal, waren er wel bij. Ze kwamen uit alle delen van Friesland, maar ook Groningers meldden zich aan de start bij vv Leovardia aan het Kalverdijkje, waar ook de inschrijving plaatsvond.

Route-uitzetters Herman Hoekstra, Otto de Boer (voorfietser) en Karst Anema, hadden vrijdag de route gepijld, linten opgehangen en bordjes geplaatst. Wel hadden ze de route hier en daar aangepast. Slechte stukken, waar het erg nat was, werden er namelijk uitgehaald. Door het slechte weer liepen enkelen meer dan ze van plan waren en gingen - per abuis - met de 15 km lopers mee in de plaats van de 10 km. Toch viel het de meeste deelnemers nog mee, waren ze blij dat ze zich hadden ingeschreven en beloofden velen ook aankomende zondag in het Heidenskip mee te doen. Sportvereniging Friesland organiseert daar de Oerpolderloop, die om 14.00 uur van start zal gaan.

De 15 km werd bij de mannen door Mechiel Zantema gewonnen in een tijd van 55 minuten en 20 seconden. Snelste vrouw op de langste afstand was Sandra van der Meulen (1.20.58). De zege op de 10.2 km bij de mannen ging naar Pieter Prins (36.54), Caroline Vink passeerde bij de vrouwen als eerste de finish (46.23). De 6.7 km leverde winst op voor respectievelijk  Bert Ausma (27.44) en Antje Smedes (37.09).

Meer informatie en uitslagen vindt u op de volgende websites: svfriesland.nl en uitslagen.nl

Fotograaf Humphrey Paap trotseerde het slechte weer en maakte een mooie fotoreportage van de zwoegende hardlopers.