Tentoonstelling GIF eerste dagen al druk bezocht

LEEUWARDEN - Al voor tienen stonden ze op de stoep van het Natuurmuseum Fryslân: de eerste bezoekers voor GIF. In deze tentoonstelling zijn een heleboel levende giftige dieren te zien. Heel wat anders dus dan wat je normaal van een natuurmuseum zou verwachten. Deze keer geen dode en opgezette dieren maar springlevende kikkers, schorpioenen, spinnen en slangen.

Het slechte weer van het afgelopen weekend hield de bezoekers niet tegen. In grote getale kwamen ouders, pakes en beppes met kinderen naar de giftige dieren kijken. Eén grote zaal en drie tenten herbergen de expositie GIF. Daarin een verscheidenheid aan fraai ingerichte terraria met verschillende landschappen: droog en dor met rotspartijen of juist heel tropisch met planten en water. Er valt veel te zien: het gilamonster probeert over een steen te klauteren, twee gele gifkikkertjes zitten samen gezellig in hun kokosnoothuisje en de koningscobra verplaatst zich naar een andere rots: er lijkt geen einde te komen aan haar kronkelende lichaam. Regelmatig staan de kinderen letterlijk en figuurlijk oog in oog met de slang: het lijkt of ze de bezoekers net zo observeert als zij naar haar kijken.

Naast alle giftige dieren zijn de bezoekers druk met de verschillende 'interactives' in de tentoonstelling: spellen waarbij je zelf met gif in de natuur leert omgaan. Twee kinderen zijn aan het ‘koken’ met paddenstoelen. Daarbij mogen ze drie soorten paddenstoelen uitkiezen door op het bijbehorende knopje te drukken. Vervolgens draaien ze aan het fornuis en de pan gaat koken. Helaas licht de pan rood op: er is een dodelijke maaltijd bereid. Nog maar eens proberen.

Op bepaalde tijden worden er demo’s gegeven over de werking van gif. Een medewerker van het museum zoekt een vrijwilliger die voor vogelspin wil fungeren om de verterende werking van gif te demonstreren. Waar de volwassenen zo onopvallend mogelijk een stapje achteruit zetten, is er een klein jongetje dat meteen zijn hand opsteekt. Hij krijgt een plastic handschoentje aan en mag met een pipet gif opzuigen uit een flesje. Vervolgens druppelt hij het gif op een nepmuis en kijk: het werkt meteen. Voor ieders ogen lost de muis op. De medewerker legt uit dat de vogelspin een soort rietje heeft waarmee hij de muis nu op kan slurpen.

Na het zien van de zwarte weduwe, de pofadders, de reuzenduizendpoot en de schorpioen hebben veel kinderen er nog geen genoeg van. Het zijn levende dieren, die elk moment weer iets anders doen. Eén jongetje moet nu toch echt mee met zijn ouders en hij roept bij de deur: ,,Volgende week wil ik hier nog twee keer naartoe!”

GIF is te zien tot en met 3 januari 2021. Voor GIF werkt het Natuurmuseum samen met Naturalis Biodiversity Center in Leiden en het Spaanse bedrijf Grupo Atrox die de dieren en hun verzorger ter beschikking stelt. Rond GIF is een uitgebreid programma met lezingen, excursies en andere activiteiten. Meer informatie hierover is te vinden op de website: www.natuurmuseumfryslan.nl