Plan Blitsaerd groeit van 400 naar 441 woningen: aanpassing van bestemmingsplan nodig

De Leeuwarder nieuwbouwwijk zal in de toekomst 41 woningen meer tellen dan nu is toegestaan volgens het geldende bestemmingsplan. Vandaar dat er een wijziging daarvan nodig is.

De wijk tussen Lekkum en de Groningerstraatweg is ooit ontworpen voor 400 woningen. Het worden er echter 441. Dit komt vooral doordat de eerste - nu bijna voltooide - fase dichter is bebouwd dan de bedoeling was.

Goedkopere huizen

Omstreeks 2010 viel de kavelverkoop in Blitsaerd vrijwel stil. Niemand had geld over voor de grote kavels. De gemeente en Wind Groep kozen er toen voor goedkopere huizen op kleinere lapjes grond. De bebouwing in de eerste fase liep hierdoor op tot 330 woningen.

De gemeente en de ontwikkelaar hadden ervoor kunnen kiezen om het aantal woningen in de tweede fase te beperken tot 70, maar doen dit niet. Dit worden er 111. ,,Hier zal op een later moment dit jaar een procedure voor worden opgestart, in de vorm van een nieuw bestemmingsplan’’, melden burgemeester en wethouders.

Dit ligt vanouds politiek gevoelig. Coalitiepartijen D66, PAL/GroenLinks waren in het verleden felle tegenstanders van de bouw in Bullepolder. Zij stemden hier in 2001 tegen.

De gemeenteraad moet zich komende zomer ook buigen over een herfinancieringsplan voor de CV/BV, het samenwerkingsverband met de Wind Groep.

Lees ook | Plannen flink gewijzigd: Blitsaerd-Oost krijgt nieuwe brug over Bonke

Lees ook | Opinie: Zorgen bij elfstedenfinish