Taakstraf van 120 uur voor stalker met berouw uit Leeuwarden

,,Ik heb mezelf in de vingers gesneden’’, zei een Leeuwarder verdachte van stalking tegen politierechter Marijke Jansen. Ze veroordeelde hem tot een werkstraf van 120 uur.

De man bekende dat hij tussen 1 maart en 12 oktober vorig jaar zijn ex-vriendin vele malen had gebeld, op een dag zelfs 93 keer. Ook had hij talloze berichtjes gestuurd terwijl ze duidelijk had gemaakt dat ze geen contact wilde. Via whatsapp stuurde hij bivoorbeeld doodsbedreigingen en ook maakte hij een fake-account aan op haar naam. ,,Ik voelde me machteloos, radeloos’’, verklaarde hij ter zitting. ,,Vooral omdat ik mijn kind niet meer zag. Maar het had anders gemoeten, desnoods via een mediator.’’

,,U bent wel heel ver gegaan in uw teksten en bedreigingen’’, stelde Jansen vast. Het slachtoffer vertelde dat de verdachte haar leven kapot had gemaakt, maar dat ze hem zijn kind niet wilde onthouden en dat ze mogelijkheden zocht om een bezoekregeling via Humanitas te treffen.

Ernstige vorm van stalking

Officier van justitie Iris Diever sprak van een ernstige vorm van stalking. ,,Dat ze angstig voor u is geweest blijkt heel duidelijk uit het dossier.’’ Toch vond ze ook dat het de verdachte sierde dat hij verantwoordelijkheid nam en zich schuldbewust toonde. Diever eiste een werkstraf van 160 uur en een voorwaardelijke celstraf van 1 maand met een proeftijd van 3 jaar. Ook werd een contactverbod opgelegd voor de duur van een jaar.

,,U ziet in dat het anders moet. Dat pleit voor u,’’ stelde rechter Jansen. Zij koos voor een iets mildere straf: een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke celstraf van 1 maand en contactverbod voor een jaar. Ook moet hij zijn ex een schadevergoeding van in totaal 500 euro betalen.