Burgemeester Buma heft glas met honderdjarige heer Leemans

LEEUWARDEN - Burgemeester Sybrand Buma bracht dinsdag 11 februari een bezoek aan de heer Leemans in Woonzorgcentrum Sint Jozef ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag.

De heer Willem (Wim) Leemans is geboren in Meerssen (Limburg) en verder opgegroeid in Maastricht. Na de HBS volgde hij een opleiding aan de tuinbouwschool in Boskoop. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak vocht de heer Leemans tegen de Duitsers op de Grebbeberg. Toen alle mannen werden opgeroepen voor inzet in Duitsland meldde hij zich aan voor werk in de Noordoostpolder. Daardoor werd hij vrijgesteld van inzet in Duitsland. Hij moest daar greppels graven, maar trad ’s avonds als gitarist op met een band in Vollenhove. De heer Leemans zat tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de binnenlandse strijdkrachten en moest af en toe met wapens langs Duitse controleposten.

Het gezin Leemans woonde tijdens de oorlog in Rotterdam en gedurende de Hongerwinter moest hij regelmatig op pad voor voedsel. Na de Tweede Wereldoorlog ging de heer Leemans werken bij de gemeente Rotterdam op de tekenkamer van de plantsoenendienst. In Rotterdam leerde de heer Leemans zijn vrouw kennen, in 1947 werd getrouwd. Samen kregen zij twee kinderen, een zoon en een dochter. De vooruitzichten voor een verdere carrière bij de gemeente Rotterdam waren goed, maar toen hij een interessante vacature zag verhuisde het gezin in 1949 naar Boekelo om te gaan werken bij de plantsoenendienst in Enschede. Het gezin woonde buiten het dorp aan een landweggetje tussen de weilanden. Een leuk huis met een grote tuin, maar zonder waterleiding en watercloset. Dankzij de grote tuin was er veel ruimte voor dieren (kippen, schapen, een schildpad, paar honden). Rond 1960 verhuisde het gezin naar Enschede. Dat was een gezellige periode met veel contact met de buren en vooral veel feestjes waarbij het tapijt opgerold werd zodat er gedanst kon worden.

De heer Leemans was tijdens zijn werk actief in verschillende verenigingen. Daarnaast had hij veel belangstelling voor muziek, met name oude jazz en zigeunermuziek, en speelde zelf ook gitaar. Hij mocht ook graag zeilen en naar Vlieland gaan. Rond 1990 verhuisde het echtpaar naar Friesland (Akkrum). Na het overlijden van zijn vrouw in 1998 bleef de heer Leemans eerst nog in Akkrum wonen om vervolgens te verhuizen naar Aldlânstate in Leeuwarden. Eind 2016 brak de heer Leemans zijn heup en leverde daarbij cognitief en fysiek in. Hij werd geïndiceerd voor een verzorgingstehuis en kwam in het Sint Jozef op de afdeling ‘kleinschalig wonen' terecht. Daar heeft hij het naar zijn zin.