Overbodig geworden spoorwegovergangen bij Werpsterhoeke deze maand dicht voor verkeer

De twee onbewaakte spoorwegovergangen bij Werpsterhoeke gaan nog deze maand dicht voor al het verkeer.

De overwegen Barrahûs en Nije Werpsterdyk zijn overbodig geworden sinds er vorig jaar twee onderdoorgangen in gebruik zijn genomen. Deze tunnels, één voor fietsers en één voor auto’s, verbindt de Werpsterdyk met de Brédyk zonder dat het spoor overgestoken hoeft te worden.

Pas in 2022 verwijderd

Het was jaren onduidelijk wanneer de overgangen de gesloten zouden worden, maar de provincie Fryslân heeft nu een einddatum genoemd: nog deze maand sluit spoorwegbeheerder ProRail, die eigenaar is van de overwegen, de wegen af. Dat betekent niet dat de overgangen ook worden verwijderd. Dat gebeurt pas in 2022, als er regulier onderhoud gepland staat aan het spoor. Om de overgangen te verwijderen, moeten de treinen uit de dienstregeling worden gehaald. Daarvoor was pas in 2022 ruimte in de agenda’s.

De operatie kost 500.000 euro. De provincie Fryslân en het Rijk betalen ieder de helft. ProRail gaat het werk uitvoeren.

Railinzetplaats

De overweg Nije Werpsterdyk verdwijnt niet helemaal en wordt omgebouwd tot railinzetplaats. Dat is een plaats waar spooraannemers materieel vanaf de weg op het spoor kunnen zetten. Het is volgens ProRail goedkoper om deze overgang te gebruiken als railinzetplaats dan om de overweg te saneren. De betonnen plaat onder het spoor hoeft namelijk niet verwijderd te worden. Dat scheelt in de kosten.