Een keurige oude dame die ooit spionne was

Stiens - Filmhuis Stienst vertoont maandagavond 24 februari in De Skalm in Stiens vanaf 20 uur de film Red Joan.

De film, met in de hoofdrol Judy Dench, vertelt het verhaal van een oude Engelse dame, met wie zo op het oog niks bijzonders aan de hand is. Toch blijkt ze in de Tweede Wereldoorlog informatie over de atoombom naar de Russen te hebben gelekt. Daar komt de overheid pas achter als ze al in de negentig is. Als zij wordt ondervraagd, zien we haar in flashbacks tijdens haar studie in Cambridge, waar ze politiek ontwaakt en haar geheime werk in de Tweede Wereldoorlog aan een atoombom.

De jonge natuurkundige Joan raakt in de ban van studiegenoot Leo, iemand met communistische sympathieën. Maar haar motivatie om geheime blauwdrukken te lekken heeft minder met het communisme te maken dan op het eerste gezicht lijkt. Joan is geen landverraadster, zoals bijvoorbeeld haar zoon denkt. Joan weet moeizaam haar positie te bevechten in een wereld die gedomineerd wordt door mannen. Daarin maakt ze een drastische keuze in haar overtuiging dat ze alleen zo een derde wereldoorlog kan voorkomen.

Het verhaal is losjes gebaseerd op de echte zaak rond Melita Norwood, die in de jaren veertig en vijftig informatie aan de Sovjet-Unie doorspeelde en pas in 1992 werd ‘betrapt’, maar niet meer werd vervolgd omdat ze al zo oud was.

Reserveren kan via www.filmhuisstiens.nl.