Schoolplatenmuseum Deinum toont paradijselijk Indië

Deinum - In het Schoolplatenmuseum Yn’t Bûthús aan de Sint Janswei in Deinum is van 15 februari tot december de expositie Groeten uit de Gordel van Smaragd te zien.

Het museum is alleen op afspraak open. Wie langs wil komen kan afspreken via de site www.schoolplatendeinum.nl of bellen met eigenaar Piet Heeringa, telefoon 06-53977150.

Paradijselijk

De expositie toont een grote verscheidenheid aan schooplaten waarmee in vroeger tijden aan de Nederlandse kinderen werd verteld hoe het koninkrijk er aan de andere kant van de wereld uit zag. Te zien zijn verschillende exotische en paradijselijke schoolplaten van een bijzonder groot aantal uitgeverijen in de 19e en 20e eeuw. Blijkbaar was het lucratief, schoolplaten over Nederlands-Indië, want er werden talloze beeltenissen gemaakt. Ook zijn schoolplaten te zien over Suriname en de Caribische eilanden.

Uitgever Wolters in Groningen trok de beurs en stuurde tekenaars Isings, Beckman en Gabriëlse naar de Oost. Ze moesten met eigen ogen zien hoe het tropische Nederland er uit zag. De tekeningen werden ter plaatse gemaakt en door Wolters omgezet tot schoolplaten voor de Nederlandse scholen.

Diversiteit

Uitgever Noordhoff koos voor een andere opzet. De uitgever kocht schilderijen over Indonesië en drukte deze af op platen. De schoolplaten werden ook gebruikt in Nederlands-Indië. Conservator-eigenaar Piet Heeringa van het Schoolplatenmuseum: ,,We hadden al een tijd een grote diversiteit aan platen over koloniaal Indonesië in het bezit. Ze zijn erg aansprekend en meestal volledig anders dan de Nederlandse platen. Met de expositie laten we een groot aantal zien, gemaakt door verschillende tekenaars.” Ook van andere uitgevers zijn platen te zien, zoals Daamen uit Den Haag en Kelynenburg & Co uit Haarlem (foto’s).

De titel ‘Gordel van smaragd’ is de bijnaam voor Nederlands-Indië, bedacht door Multatuli. Het is een verwijzing naar de uitgestrektheid van de eilandengroep en de schoonheid van de natuur van Indonesië.

Concentratiekampen

Tegelijk wordt een aantal kaarten en schoolplaten geëxposeerd over de Tweede Wereldoorlog, ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. Een bijzonder exemplaar van 2 bij 2,40 meter met alle concentratiekampen van de Nazi’s hangt ook in het museum.