Merenloop 2020 door weilanden en over hekken | inschrijving geopend

GROU - De Merenloop is inmiddels een begrip in Grou en ver daarbuiten. Het jaarlijks terugkerende evenement wordt op zaterdag 7 en zondag 8 maart alweer voor de vijftigste keer georganiseerd.

De eerste editie van de Merenloop werd in 1970 gehouden. De trainer van atletiekvereniging Athleta, Lammert Hoekstra, vond de rondjes om de kerk best wel saai. Een échte crossloop in Grou, dát moest het worden. De toenmalige voorzitter van de atletiekvereniging, Foeke de Wolf, en bestuurslid Otte Bouma vonden het een prachtig initiatief.

Het organiseren van een loopevenement in 1970 was sneller geregeld dan anno nu. Tegenwoordig moet aan allerlei regels worden voldaan en moeten verschillende vergunningen aangevraagd worden. Toen was het een kwestie van een telefoontje naar de gemeente. Om het een echte cross te laten worden gingen de initiatiefnemers een rondje bij de landeigenaren langs, en na hun goedkeuring was de Merenloop geboren.

In de eerste jaren was er alleen een parcours met een lengte van 11 km. Er werd ingeschreven in de korfbalkantine aan de Nesserdyk. De weilanden toen waren niet zo gedraineerd als nu, waardoor het stuk door de weilanden echt afzien was. Menig loopschoen is blijven steken in de drassige grond. Er zijn de afgelopen vijftig jaar meerdere veranderingen geweest. De brug over het Prinses Margriet Kanaal is verdwenen en vervangen door een aquaduct. Er zijn ook meer afstanden gekomen. Het is nu een loop voor jong en oud door de komst van de kidsloop. De start/finish verhuisde naar de sporthal 'De Twine' en later naar het centrum van Grou. Voor de wandelaars is er een wandelroute toegevoegd die de laatste jaren op de zaterdag voor de 'echte' Merenloopdag gelopen wordt. Ieder jaar is het weer spannend of de weergoden de loop goed gezind zijn. Het spreekwoord 'maart roert zijn staart' is van grote invloed. Valt de regen bij bakken uit de lucht, ligt er nog ijs in de sloten of vallen de spreeuwen van de daken. Dat de Merenloop weerbestendig is, was vorig jaar goed te zien. Daar waar andere lopen werden afgelast ging de Merenloop gewoon door. Alleen in 2001 moest het evenement afgelast worden vanwege de MKZ-crisis (een uitbraak van de veeziekte mond-en-klauwzeer, red.).

De Rabobank Wandeltocht
Wandelaars kunnen op zaterdag 7 maart kiezen uit een parcours over 8 of 20 kilometer. De route, in en rondom Grou, gaat door gebieden waar men normaliter niet mag komen. Gebieden waar een stuk Friese geschiedenis ligt. Grou is van oudsher een watergebied en er zijn een aantal oversteken met een pont in de wandelroute opgenomen. De eerste overtocht is er als u de auto heeft geparkeerd op de J.W. de Visserswei 10-12 en u vandaar overgezet wordt naar het centrum van Grou waar de start zal plaatsvinden op het gezellige Halbertsmaplein. Voor elke wandelaar is er na afloop koffie en snert.

Vijftigste Merenloop
De Merenloop begint op zondag 8 maart weer op het Halbertsmaplein in het centrum van Grou. Er zijn verschillende afstanden te lopen voor jong en oud. Voor de jongere lopers, in de leeftijd van vier tot twaalf jaar, is er de keus uit een parcours over 1.1 of 2.5 kilometer. Voor de drie snelste jongens en meisjes zijn er bekers te winnen. Voor de lopers van twaalf jaar en ouder zijn er drie afstanden: 5, 10 of 14 kilometer. De 5 kilometer is een geheel verhard parcours. De 10 kilometer is voor het grootste gedeelte verhard en de 14 kilometer is een cross, die gaat door weilanden, over hekken en door een mooi stuk natuur.  Drinkposten zijn onderweg aanwezig.

Gelegenheid om gratis te parkeren is er op de J.W. de Visserswei 10-12 te Grou. U wordt met een pont overgezet naar het centrum van Grou waar beide dagen de start zal zijn op het gezellige Halbertsmaplein. Meer informatie over inschrijven, starttijden, routes en meer is te vinden op de website: www.merenloop.nl