Koploper SC Cambuur naar zuinige overwinning op MVV

LEEUWARDEN - SC Cambuur boekte vrijdagavond de derde overwinning in successie. In eigen stadion waren de geel-blauwen voor de pauze magistraal, maar werd er uiteindelijk slechts zuinigjes gewonnen: 2-1.

Jong Ajax (uit naar Jong FC Utrecht), FC Volendam (uit naar Jong AZ) en De Graafschap (uit naar Jong PSV) komen pas maandagavond in actie. De drie achtervolgers staan op dit moment op respectievelijk vier, vijf en zeven punten achterstand van de manschappen van trainer Henk de Jong.

Voorafgaand aan het duel werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Keimpe Vellinga. Hij was lange tijd Manager Stadion en Veiligheid en bekleedde eerder ook een periode de functie van elftalleider. Vellinga overleed dinsdag op 74-jarige leeftijd na een slopende ziekte. De spelers van SC Cambuur speelden met rouwbanden tegen de Limburgers.

Wedstrijdverloop

De Leeuwarders hadden al na exact twee minuten op voorsprong moeten staan. Jarchinio Antonia kreeg - onder druk van Michael Breij - via een tegenstander de bal voor zijn voeten op vijf meter vanaf het vijandelijke doel. Antonia zijn inzet ging echter recht op keeper Nigel Bertrams af, die derhalve kon redden. Kort daarop was Breij tot tweemaal toe gevaarlijk. Voorts bleef Cambuur nadrukkelijk jagen op de openingstreffer, die in de zeventiende minuut daadwerkelijk viel. Breij werd gevloerd in de vijandelijke '16' waarna Robert Mühren vanaf elf meter feilloos de trekker overhaalde: 1-0. Het was daarmee alweer de achtste rake penalty (uit negen) dit seizoen voor de topscorer, die daarmee op 20 competitietreffers kwam. Twee minuten later trof Mühren, middels een lepe intikker, andermaal doel: 2-0, en dus nummer 21 van het seizoen. Vervolgens behielden de geel-blauwen een enorm veldoverwicht, maar werd de score - mede doordat een pegel van Mühren op de dwarsligger spatte - niet verder opgevoerd. 

Zonder wijzigingen werd aan de tweede helft begonnen

Cambuur oogde minder gretig na de pauze en kansen bleven daarom lange tijd achterwege. In de 65ste minuut leidde een blunder van Erik Schouten als een donderslag bij heldere hemel tot de aansluitingstreffer. Joeri Schroijen strafte het geklungel af: 2-1. Een kwartier voor tijd ontsnapte Cambuur zowaar aan de gelijkmaker; Sonny Stevens pareerde een schot van Anthony van den Hurk. In de 78ste minuut moest de moegestreden Breij naar de kant, George MacEachran - de huurling van Chelsea - was zijn vervanger, die derhalve zijn debuut maakte op de Nederlandse voetbalvelden. In de extra tijd kreeg Mees Hoedemakers nog een kansje. De middenvelder schoot over en dus bleef het bij slechts 2-1, waar het op basis van de eerste helft een veel grotere uitslag had moeten zijn. 

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Van Ewijk, Mac-Intosch, Schouten, Sambissa, Hoedemakers, Maulun ('90+4 Van der Kaap), Breij ('78 MacEachran), Antonia, Mühren, Oratmangoen ('77 Korte)

Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (2-0)

Scoreverloop: 1-0 Mühren ('17/penalty), 2-0 Mühren ('19), 2-1 Schroijen ('65)

Scheidsrechter Jochem Kamphuis gaf geel aan Mares, Martina (MVV).

Aantal toeschouwers: 8174

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut