L’Orfeo van Monteverdi als eigentijds totaalkunstwerk in De Harmonie

LEEUWARDEN - De Nederlandse Reisopera komt vrijdag 31 januari met een nieuwe enscenering van de barokopera L’Orfeo naar Stadsschouwburg De Harmonie. De zwevende installatie ‘Ego’, die samen met de tien zangers en tien dansers als het ware één organisme vormt staat dan op het toneel.

Regisseur Monique Wagemakers zocht voor deze productie bewust samenwerking met kunstenaars – in plaats van theaterontwerpers – om het Orpheus-verhaal opnieuw vorm te geven.

Met kunstenaar Lonneke Gordijn (Studio Drift), choreograaf Nanine Linning (Dance Company Nanine Linning) en mode-ontwerper Marlou Breuls ontwikkelde zij een eigentijds concept voor deze oudste nog gespeelde ‘oeropera’ van Claudio Monteverdi. De bekende en geliefde opera is door dit artistieke team op een hele spannende manier opnieuw vormgegeven. Zo vult een enorm kunstwerk het decor en dragen de dansers en zangers speciaal ontworpen kostuums. Het wordt een bijzondere totaalervaring voor liefhebbers van opera, dans, klassiek, beeldende kunst en mode: opera 2.0.

L’Orfeo gaat over de huwelijksdag van Orpheus en Euridice. Euridice wordt gebeten door een slang en sterft. Orpheus kan haar dood niet accepteren. Hij besluit af te dalen in de onderwereld, het rijk van de doden, in een ultieme poging om haar terug te halen en zo zijn geluk terug te krijgen. Hij overtuigt de goden van de onderwereld ervan om Euridice met hem mee terug te laten gaan naar het rijk van de levenden. Orpheus krijgt hiervoor toestemming van de god Pluto, maar deze verbiedt hem om op de terugweg naar de bovenwereld naar Euridice om te kijken. Orpheus wordt onzeker, kijkt toch achterom naar Euridice en verliest haar voor een tweede keer.

,,We hebben allemaal iets van Orfeo in ons. Op desastreuze momenten wil je maar één ding en dat is de tijd terugdraaien. ‘Had ik maar, was ik maar’…”, vertelt regissuer Wagemakers. Orfeo voegt de daad bij het woord en haalt zijn geliefde terug uit het schimmenrijk. Het verhaal over Orfeo is altijd weer ontroerend en weet kunstenaars al eeuwenlang te inspireren tot de prachtigste teksten, schilderijen, muziek en opera’s.

De muzikale leiding van de productie is in handen van dirigent Hernán Schvartzman (OPERA2DAY) en het orkest bij deze productie is het barokensemble La Sfera Armoniosa.

Kijk voor meer informatie op de website: harmonie.nl