Grote bonte specht tikt er vrolijk op los in Vlietzone | Foto's

LEEUWARDEN - Johan Beintema, woonachtig in de Vlietzone, houdt sinds een week nauwlettend een grote bonte specht in de gaten. Bovendien wist hij een aantal fraaie foto's te schieten van de prachtig felgekleurde vogel.

Johan vertelt: ,,Mijn vrouw merkte de grote bonte specht als eerste op. 'Ik hoor volgens mij een specht timmeren', zei ze. Ik ben daarna steeds op de uitkijk gaan staan vanuit de slaapkamer. 's Morgens is de prachtige vogel zo rond 8.30 uur vaak even te zien. Ik open dan zo voorzichtig mogelijk het slaapkamerraam en vervolgens is het secondenwerk om een paar goede foto's te kunnen maken. Hij zit soms ook een paar bomen verderop tegen een ander kastje aan te tikken."

De grote bonte specht behoort tot de meest algemene spechten van Nederland, maar in onze omgeving is de kans om er eentje aan te treffen beduidend lager dan in bijvoorbeeld het midden van ons land. Mannetjes en vrouwtje roffelen (tikken, timmeren) op takken met een korte snelle roffel om territorium en paarband te versterken. Het gaat hier zeer zeker om een mannetje, vanwege de duidelijke rode vlek op het achterhoofd. Deze vlek ontbreekt namelijk bij het vrouwtje. 

Kijk voor meer informatie op de website van de vogelbescherming: www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-bonte-specht#Verspreiding