Slecht, maar ook goed nieuws over Wuhanvirus

Er is niet alleen slecht nieuws te melden over het nieuwe, onbekende coronavirus, dat in de Chinese stad Wuhan is opgedoken en zich verspreidt. Het lijkt te gaan om een milde griep.

,,En dat is goed nieuws, hoe erg het voor de slachtoffers ook is”, zei professor Menno de Jong woensdagmiddag na afloop van een symposium over de toekomst van de microbiologie in De Kanselarij in Leeuwarden.

De Chinese staatstelevisie zou woensdag hebben gemeld dat er tot nu toe zeventien doden en 444 ziektegevallen aan het ‘Wuhan-virus’ te wijten zijn. Voor zover De Jong bekend zijn alle dodelijke slachtoffers of heel oud of hadden ze een onderliggende ernstige aandoening. ,,Niet iedereen die geïnfecteerd is, wordt doodziek. Dat duidt op een milde griep.”

De Jong is hoofd medische microbiologie aan het AMC-UvA in Amsterdam en zit met deskundigen van academische ziekenhuizen en universiteiten uit Rotterdam, Antwerpen en Oxford in het Prepare Outbreak Mode Committee. Dat is een van de netwerken die zich voorbereidt op uitbraken van nieuwe besmettelijke ziekten en de ontwikkelingen van het Wuhan-virus op de voet volgt. Vrijdag komen de deskundigen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bijeen om de situatie te bespreken. De Jong benadrukt dat er veel over het virus nog niet bekend is, maar dat een uitbraak van paniek nergens voor nodig is.

‘Europa klaar om te reageren op het coronavirus’

De Universiteit Antwerpen bracht woensdag naar buiten dat Europa klaar is om te reageren op het coronavirus. Het risico voor Europese burgers wordt tot op heden laag ingeschat, meldt professor Herman Goosens. Eind vorig jaar zijn de eerste gevallen van een longontsteking met onbekende oorzaak in Wuhan gemeld. In de drie weken erna zijn er ook gevallen bevestigd in Thailand, Zuid-Korea, Japen en afgelopen dinsdag in de Verenigde Staten. De Wereldgezondheidsraad heeft die dag laten weten dat er duidelijke bewijzen zijn dat het virus van mens tot mens overgaat, haalt Goossens aan.

Volgens De Jong moeten vooralsnog vooral de luchthavens alert zijn op mensen die ziek uit Wuhan komen. Die mensen moeten meteen worden geïsoleerd om mogelijke verspreiding tegen te gaan. Volgens De Jong hebben vrijwel alle ziekenhuizen in Nederland hier protocollen voor klaarliggen, die ook gebruikt worden voor het MERS-coronavirus, dat sinds september 2012 opduikt en hoofdzakelijk uit het Midden-Oosten meekomt. ,,Mensen die ziek uit Qatar, Saoedi-Arabië of van de pelgrimtocht uit Mekka terugkomen gaan al in isolatie.”

Over het Wuhanvirus wordt gespeculeerd dat dit door een vleermuis is verspreid. Dat is vaak het geval bij coronavirussen, zegt De Jong.

De Jong sprak in Leeuwarden over de ontwikkelingen in de microbiologie op een afscheidssymposium ter ere van Jan Weel, een rebelse arts-microbioloog van Izore, Centrum Infectieziekten Friesland, die met vervroegd pensioen gaat. In de nababbel op het podium vroeg presentator Gerard van der Veer of De Jong zich zorgen maakt over het coronavirus. ,,Nou, wel een beetje”, antwoordde de hoogleraar klinische virologie. ,,Steeds meer wijst er op dat er sprake is van overdracht van mens tot mens.”

Lees ook: ‘Was er maar een vaccin tegen angst’