Wethouder Feitsma overhandigd certificaten aan bewuste ondernemers

LEEUWARDEN - Ondernemers met een duurzame inslag mochten op dinsdag 14 januari een fairtrade of maatschappelijk verantwoord ondernemen certificaat in ontvangst nemen. Tijdens een inspirerende bijeenkomst op het Stadhuis van Leeuwarden overhandigde wethouder Sjoerd Feitsma de certificaten.

,,De gemeente draagt graag bij aan een duurzamere wereld, onder andere door zelf eerlijke producten in te kopen. Ik heb veel respect voor ondernemers die welbewust de keuze maken om 100% eerlijkheid op het menu te zetten of in de winkel aan te prijzen. Ze dragen hiermee bij aan een betere toekomst voor ons allemaal”, aldus wethouder Feitsma.

Negen winkels, horeca, bedrijven en maatschappelijke organisaties vertelden tijdens deze middag over hun duurzame initiatieven, plannen en wensen. Van een fairtrade kapsalon tot een adviesbureau en van een eco webshop tot een cultureel erfgoed, alle gecertificeerden zetten zich in om eerlijke handel en duurzaam ondernemen te stimuleren. Kandidaten waren Kapsalon Finishing Touch, Stichting Jong & Ondernemend Fryslân, Connecting Hands, Mountiannetwork Noardwand-Klimcentrum Leeuwarden, Café de Fantast, Bowls ’n Rolls, Ekwadraat, Mefrouw’s ecoshop en Museum Bescherming Bevolking Grou.

Sustainable Develepement Goals en Fairtrade

De gemeente zet zich in om te werken aan de SDG's: de zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn bepaald door de Verenigde Naties (VN), maar kwamen er voor en door iedereen. Fairtrade, eerlijke handel, heeft een sterke connectie met meerdere van deze doelen, zowel direct als indirect. Daarmee sluit de campagne mooi aan op de reeds bestaande initiatieven binnen de gemeente.

,,Dat het belangrijk is om samen sterk te staan voor een betere wereld weten we allemaal. Maar we vragen ons nog wel eens af wat wij, als burgers kunnen doen. Deze ondernemers laten allemaal zien dat je met kleine stappen toch een grote impact kunt hebben. En die ontwikkeling merken wij sterk sinds wij in 2015 zijn begonnen met deze campagne”, vertelt Bianca van Reenen, voorzitter van de werkgroep Fairtrade Leeuwarden. ,,Steeds meer ondernemers zetten zich in en het is goed om af en toe ook even bij het goede stil te staan.”

Over de Fairtrade campagne

De landelijke Fairtrade Gemeente campagne is voor de werkgroep vooral een manier om bewustwording te stimuleren. ,,Zodat we aanzetten tot nadenken over de koffie die we drinken, de chocolade die we eten en de kleding die we dragen. En welke keuze die je uiteindelijk maakt, is geheel aan jezelf, zolang het maar bewust is”, zo besluit Bianca.

Doe je mee?

Gemeente Leeuwarden draagt de titel Fairtrade Gemeente welke is toegekend door de landelijke campagne Fairtrade Gemeente. Ook duurzaam ingesteld? Sluit je aan, kom in contact met andere maatschappelijk verantwoorde ondernemers en stimuleer anderen om ook bewust na te denken over onze dagelijkse keuzes. Samen werken we aan een betere wereld. Meer weten? Kijk eens op www.fairtradegemeenten.nl.