Koploper Cambuur loopt averij op in topper tegen Volendam

LEEUWARDEN - SC Cambuur heeft de competitie vrijdagavond in mineur hervat. In eigen stadion kregen de geel-blauwen een nederlaag te verwerken tegen 'Het andere Oranje', dat beduidend effectiever omspring met de kansen: 1-2.

De Leeuwarders zagen de voordelige marge ten opzichte van de Volendammers van acht naar vijf punten slinken. De Graafschap profiteerde eveneens middels een 2-1 zege op Jong Utrecht en staat nu ook op vijf punten. Nummer twee Jong Ajax volgt op drie punten en komt maandag nog in actie.

Wedstrijdverloop

Cambuur was vanaf de aftrap veelvuldig in balbezit, maar keek al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan. Francesco Antonucci opende - uit een counter - de score in de zevende minuut: 0-1. De Volendammers bleven vervolgens loeren op een uitbraak, de Leeuwarders zochten naar de gelijkmaker door hoog druk te zetten. Jarchinio Antonia (kopbal) en Robert Mühren (diagonaal schot) zagen inzetten naast vliegen. Aan de andere kant van het veld ketste een schuiver van Jari Vlak tegen de buitenkant van de paal. In de 33ste minuut was Robin Maulun akelig dichtbij een doelpunt; Nordin Bakker, de goalie van 'Het andere Oranje', keerde de bal ternauwernood in de korte hoek. Op slag van rust bracht Issa Kallon Jarchinio Antonia in scoringspositie. Antonia kreeg de bal niet onder controle en dus leverde het geen riante doelkans op. 

Zonder wijzigingen werd aan de tweede helft begonnen.

Vier minuten na de spelhervatting legde Robert Mühren de bal in het net. De 1-1 werd (terecht) niet toegekend wegens buitenspel. Een minuut daarna troffen de bezoekers wél reglementair doel; Derry John Murkin verdubbelde de marge: 0-2. Mühren zag voorts tweemaal een schot van afstand naast gaan. Murkin had in de 64ste minuut zelfs andermaal kunnen scoren. Sonny Stevens keerde de kopbal van dichtbij precies op de doellijn, en voorkwam zodoende een vroegtijdige beslissing. In de 72ste minuut probeerde Mühren het koppend, maar opnieuw ging de bal er niet in. Twee minuten later bracht Jamie Jacobs met zijn elfde treffer van het seizoen de spanning volledig terug in de wedstrijd: 1-2. Kort daarop werd Robin Maulun gevloerd in de '16'. Het hele stadion schreeuwde om een strafschop; Serdar Gözübüyük, de arbiter van dienst, liet doorspelen. Tien minuten voor tijd moest Issa Kallon geblesseerd afhaken, Mitchell Paulissen verving hem. Cambuur zocht in de slotfase tevergeefs naar de 2-2 (Mühren kopte onder meer over van dichtbij) en dus eindigde de hervatting van de competitie in mineur voor de manschappen van trainer Henk de Jong. 

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt ('77 Van der Kaap), Mac-Intosch, Schouten, Sambissa, Hoedemakers, Maulun, Jacobs, Antonia ('65 Oratmangoen), Mühren, Kallon ('81 Paulissen)

Karakteristieken

Uitslag: 1-2 (0-1)

Scoreverloop: 0-1 Antonucci ('7), 0-2 Murkin ('50), 1-2 Jacobs ('74)

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük hield de kaarten op zak.

Aantal toeschouwers: 9163

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut