Cambuur op promotiekoers, technisch manager Booy hoopt 'goud te pakken'

LEEUWARDEN - SC Cambuur sloot de eerste seizoenshelft vorig weekend, na een fraaie 1-3 zege bij Excelsior, als koploper van de Keuken Kampioen Divisie af. Reeds tien duels voeren de geel-blauwen de ranglijst aan. De ‘promotiemarge’ is inmiddels ruim.

Wie had dit durven dromen na de eerste drie competitieduels, waarin twee (uit)nederlagen werden geïncasseerd. Juist in de openingswedstrijd van het seizoen 2019-2020 bij De Graafschap (2-0 verlies) was het beslist niet om over naar huis te schrijven. Mees Hoedemakers was misschien wel de meest bekritiseerde Cambuurspeler in Doetinchem. Hoedemakers ‘kon er geen hout van’, en ‘hoe haalde Foeke Booy het in zijn hoofd om niet een andere nummer 6 vast te leggen’, waren veel gehoorde kreten. Achteraf een hoop geschreeuw om niks, want inmiddels weten we allemaal beter en is juist Hoedemakers een enorm talent gebleken en moeten we er niet aan denken hoe het zonder hem zou zijn gegaan.

En het gaat natuurlijk veel verder dan dat. Jamie Jacobs is net zo’n groeibriljant, Issa Kallon komt dit seizoen ineens wél los, met Robert Mühren is een topscorer binnengehaald, Calvin Mac-Intosch regeert, samen met Erik Schouten, als een koning achterin, keeper Sonny Stevens pakt punten en niemand heeft het nog over Xavier Mous. Doke Schmidt blijkt eveneens een schot in de roos. Het gemis van de geblesseerde Jordy van Deelen, die keihard werkt aan zijn herstel, wordt prima opgevangen door Schmidt. Daarmee is slechts een deel van de selectie benoemd. Wil je promoveren dan heb je iedereen nodig. Vooralsnog haalt de technische staf met Henk de Jong, Sandor van der Heide, Pascal Bosschaert, Martijn Barto en Peter van der Vlag het maximale uit de selectie. Na 20 speelronden (11 keer uit en slechts 9 maal thuis) is de ‘promotiemarge’ maar liefst 8 punten ten opzichte van de nummers 3: De Graafschap en Volendam.

Complimenten

Een compliment is voor spelers, technische staf en alle andere begeleiders (fysio, teammanagers etc.) zeker op zijn plaats. Dat geldt uiteraard ook voor Foeke Booy, het technische brein van SC Cambuur. Hij had en heeft zijn handen meer dan vol voor wat betreft de selectie van toen, nu en straks. De vorige winterse periode moest hij het kerstdiner met gezin en naaste familie zelfs opofferen in het belang van Cambuur. Een technisch manager heeft dus eigenlijk nooit vrij. Of viel het deze kerst mee en mocht hij ook even in de rust?

Daags na Kerstmis gaf Foeke Booy tekst en uitleg over het succes tot nu toe en wat er nog gebeuren moet.

,,Ik heb nu wel gewoon kerst gevierd en de batterij een beetje op mogen laden. Het waren en blijven drukke tijden. Gelet op het tweesporenbeleid - we zijn natuurlijk niet alleen bezig met scouten gericht op de eerste divisie, maar zeker ook op de eredivisie - moeten we niet in één maar twee vijvers met spelers zoeken. Als we pas in april gaan kijken naar wat we zouden kunnen doen, dan zijn we als club te laat met alles in kaart brengen.

Goud pakken
We blijven met beide benen op de grond. We houden vast aan het willen spelen in de top 5, gekoppeld aan een speelwijze waar de supporters van genieten. Als we onderweg ‘goud kunnen pakken’ (lees: promoveren) laten we dat niet liggen en gaan we er vervolgens alles aan doen om erin te blijven.

Balans
Ik ben voor nu natuurlijk ontzettend blij met waar we staan. De balans is geweldig. Vorig jaar was de verhouding tussen talent en ervaring minder, maar haalden we toch de play-offs. Dit seizoen, en dat kwam door het groene licht voor het nieuwe stadion, kon ik spelers een toekomstperspectief, langere contracten en ook meer geld bieden omdat er nu meer budget is. Een aantal spelers die ik vorig seizoen al op de radar had kon ik nu wel binnenhalen.

Dubbel bezet
Alles is dubbel bezet met het recent vastleggen van Michael Breij, maar vanwege de blessure van Jordy van Deelen (kan tot maart duren) heeft de rechtsbackpositie zeker onze aandacht.”

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut