Burgemeester Buma heft glas met honderdjarige mevrouw Zijlstra

LEEUWARDEN - Burgemeester Sybrand Buma bracht vrijdag 13 december een bezoek aan mevrouw Antje Zijlstra-Zijlstra, ter gelegenheid van haar honderdste verjaardag.

Mevrouw A. Zijlstra werd op 13 december 1919 geboren als tweede kind van Antje Zijlstra-Zijlstra en Tjitze Zijlstra, wonende in Deinum. Na haar werden er nog vier broers geboren.

Haar jeugdjaren werden gekenmerkt door een armoedige tijd en veel werkloosheid. 

Mevrouw A. Zijlstra begon met baantjes als huishoudelijke hulp en ging in de avonduren naar de huishoudschool. Ook haar broers begonnen te verdienen en daardoor brak een betere periode aan. In de schaarse uitgaansmogelijkheden van de Tweede Wereldoorlog ontmoette ze tijdens het dansen Dirk Zijlstra. Ook al een Zijlstra. Op 14 augustus 1945 stapten ze in het huwelijksbootje en in oktober 1946 werd zoon Renze geboren.  Na vijf jaar tot volle tevredenheid bij schoonouders ingewoond te hebben kreeg het echtpaar in 1950 eindelijk een eigen woning. Na een huwelijk van 52 jaar overleed haar man.

Nadat ze haar pols brak, en ze steeds meer gebonden was aan de rollator, kon ze niet meer zelfstandig blijven wonen in het appartement waar ze woonde en verhuisde ze uiteindelijk naar Swettehiem in Westeinde. 

Handwerken was altijd haar grote hobby. Jarenlang heeft ze prachtige werkstukken gebreid voor Roemenië. Dat heeft ze nog heel lang volgehouden maar de handen werken niet meer mee en ze moest het tot haar spijt loslaten. Ze is een enorme doorzetter en geniet nog van heel veel dingen in het leven wat nog wel kan. Zo is ze een trouwe bezoekster van evenementen in Swettehiem, leest ze al meer dan zestig jaar de Leeuwarder Courant en kijkt ze graag naar de Nederlandse competitie voetbal en tennis. Ook volgt ze nog steeds de politiek op de voet en blijft ze zoveel mogelijk van alles op de hoogte.