OM: agenten niet vervolgd na dood GGZ-patiënt

Politieagenten die op 31 juli betrokken waren bij de dood van een 42-jarige patiënt van GGZ Friesland-instelling Jelgerhuis in Leeuwarden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekend.

De politie kwam op 31 juli af op een melding van een vechtpartij tussen een medewerker van de instelling en een patiënt. Er werd al gauw opgeschaald, omdat er sprake was van brand op de kamer van een patiënt. Daar bevond zich ook de man die later is overleden. Hij kwam volgens het OM in worsteling met medewerkers van het Jelgerhuis en wilde de kamer niet verlaten. Hij verzette zich hevig.

De politieagenten die ter plaatse waren, hebben eveneens getracht de man onder controle te krijgen en konden hem naar een andere ruimte brengen. Daarbij hebben de agenten geweld gebruikt, aldus het OM. De man werd vervolgens onwel en werd gereanimeerd. Hij overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.

De Rijksrecherche heeft onderzoek gedaan naar het handelen van de agenten en ze onder andere verhoord. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) schrijft in een rapport dat de doodsoorzaak na toxicologisch onderzoek en een sectie niet is vast te stellen. De bevindingen van de recherche zijn door een officier van justitie behandeld en hij is van mening dat er ‘geen causaal verband bestaat tussen de toegepaste geweldshandelingen door de politieambtenaren en het overlijden van de patiënt’.

,,De toegepaste geweldshandelingen waren gezien het verwarde gedrag en het verzet van de man naar het oordeel van de officier gerechtvaardigd en er kan in die zin dan ook niet worden gesproken van strafrechtelijk verwijtbaar handelen’’, zegt het OM.

Lees ook | ‘Brand in GGZ-kliniek Leeuwarden had veel impact op betrokkenen’