Koploper SC Cambuur verliest topper van titelconcurrent Jong Ajax

LEEUWARDEN - SC Cambuur heeft vrijdagavond een thuisnederlaag moeten incasseren tegen naaste belager Jong Ajax. De Leeuwarders kregen met 0-2 klop van de nummer twee uit Amsterdam.

De geel-blauwen zagen daarmee een eind komen aan de prachtige reeks van vijftien opeenvolgende competitieduels zonder nederlaag. Het was tevens de eerste keer dat er dit seizoen in eigen huis geen resultaat werd geboekt. Ondanks de tegenvaller blijft Cambuur koploper in de Keuken Kampioen Divisie.

Wedstrijdverloop

Beide teams zochten meteen naar de aanval. De openingsfase, waarin Cambuur het betere van het spel had, leverde echter geen grote mogelijkheden op. Voorts drongen de Leeuwarders de Amsterdammers steeds vaker en verder terug. Rond de twintigste minuut waren Issa Kallon (van richting veranderd schot naast) en Robert Mühren (bal voorlangs) dichtbij een treffer. Tegen de verwachting in waren het de bezoekers die op het halfuur aan de leiding kwamen; Brian Brobbey liet Sonny Stevens van dichtbij kansloos: 0-1. Niet lang daarna ontsnapte Cambuur tweemaal achtereen aan een grotere achterstand.

Jacobs uit wedstrijd geschopt

In de veertigste minuut claimde Cambuur een penalty, maar arbiter Van der Eijk wilde er - hoewel Jamie Jacobs na grof gevaarlijk spel van Kik Pierie onder het bloed zat - merkwaardig genoeg niks van weten. Jacobs moest noodgedwongen naar de kant, Stanley Akoy was zijn vervanger.

De geel-blauwen namen vanaf ongeveer de vijftigste minuut het heft weer in handen. Op het uur moest Jarchinio Antonia, die menigmaal een trap te verwerken had gekregen, de strijd staken. Mitchell Paulissen kwam binnen de lijnen. In de 65ste minuut was Akoy gevaarlijk, maar zijn schot richting de lange hoek werd gekeerd door Scherpen. Kort daarop schoot Mees Hoedemakers rakelings naast. 

Twaalf minuten voor tijd wisselde Henk de Jong - in de hoop iets te forceren - aanvallend: Delano Ladan voor aanvoerder Erik Schouten. Het pakte helaas al snel verkeerd uit, want in de 82ste minuut maakte Jong Ajax dankbaar gebruik van de geboden ruimte. Uit een counter haalde Sontje Hansen de trekker over: 0-2 en tevens eindstand.

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Mac-Intosch, Schouten ('78 Ladan), Sambissa, Hoedemakers, Maulun, Jacobs ('41 Akoy), Antonia ('62 Paulissen), Mühren, Kallon

Karakteristieken

Uitslag: 0-2 (0-1)

Scoreverloop: 0-1 Brobbey ('31), 0-2 Hansen ('82)

Scheidsrechter Sander van der Eijk gaf geel aan Antonia (SC Cambuur) en Timber, Van Gelderen, Eiting (Jong Ajax). 

Aantal toeschouwers: 8753

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut