GroenLinks wil advies over woonvergoeding Isabelle Diks

GroenLinks wil van de integriteitsadviseur van de Tweede Kamer weten of Isabelle Diks terecht een vergoeding voor huisvesting heeft gekregen. Dat meldt het ANP.

Journalist Ton F. van Dijk van HP/DeTijd zet vraagtekens bij de woonkostenvergoeding. Volgens Van Dijk is niet Leeuwarden maar Den Haag de hoofdverblijfplaats van Diks. Om die reden zou de woonkostenvergoeding van Diks onterecht zijn uitbetaald. Het gaat om een bedrag van meer dan veertigduizend euro.

Diks werd drie jaar geleden verkozen in de Tweede Kamer, daarvoor was zij wethouder in Leeuwarden. Diks heeft een pand in de Minnemastraat waar ze samen woont met haar partner. Maar volgens Van Dijk woont Diks gewoon in Den Haag, waar ze ook een appartement heeft gekocht nadat ze in de kamer was gekozen. Ook haar partner heeft volgens Van Dijk intussen een baan in Den Haag. Haar partner, Marc Jacobs, was eerder werkzaam bij de politie in Leeuwarden en aan de NHL. Daarna schreef hij enkele boeken.

Kamerleden hebben recht op een woonkostenvergoeding als zij te ver van Den Haag wonen om op en neer te reizen.

Volgens Van Dijk weigert Diks aan te geven wanneer zij precies in Den Haag en in Leeuwarden was. Van Dijk heeft hierop vragen gesteld aan partijleider Jesse Klaver waarop de integriteitsadviseur van de Kamer is ingeschakeld.

Intussen heeft Diks haar woonplaats op de website van de Tweede Kamer aangepast, nu is dat Den Haag. Het huis aan de Minnemastraat is intussen ‘verkocht onder voorbehoud’. Ruim drie weken geleden verzuchtte Diks - voorafgaand aan een uitzending van het Omrop Fryslân programma ‘Buro de Vries’ nog dat het zo lastig was haar woning aan de Minnemastraat te verkopen. Op de vraag wat ze zou doen op het moment dat ze haar woning aan de Minnemastraat verkocht zou hebben, gaf Diks toen aan ‘dat nog niet te weten’.

Volgens Ton F. van Dijk heeft Diks haar adres op de site van de Tweede Kamer aangepast op het moment dat hij vragen over haar woonsituatie stelde.