Burgemeester Buma heft glas met honderdjarige mevrouw Schott–Gorzeman

LEEUWARDEN - Burgemeester Sybrand Buma bracht donderdag 5 december een bezoek aan mevrouw Schott–Gorzeman, die vandaag haar honderdste verjaardag mag vieren.

Mevrouw Schott-Gorzeman is geboren op 6 december 1919 in Krewerd als tweede kind en eerste dochter van de heer en mevrouw Gorzeman-Noordermeer. Ze is opgegroeid op de boerderij en heeft in Appingedam haar opleiding genoten. Eerst de lagere school en vervolgens de huishoudschool. Vanaf haar twaalfde jaar heeft ze meegeholpen op de boerderij met melken en in de huishouding. In november 1942 is ze getrouwd met Kornelius Schott in ’t Zandt. Het echtpaar vestigde zich in Uithuizen, waar de heer Schott  ambtenaar was bij de gemeente.

Na diverse verhuizingen komt het echtpaar in Friesland te wonen waar de heer Schott directeur is geweest van de gewestelijke arbeidsbureaus in Buitenpost, Burgum en Harlingen. Na zijn pensionering zijn ze in Zuidlaren gaan wonen. De heer Schott is in 1983 overleden.

In 2001 is mevrouw Schott-Gorzeman  in Leeuwarden, in Aldlânstate, gaan wonen. Na een val, dit jaar, is ze verhuisd naar Erasmus waar ze met plezier woont.

Mevrouw Schott-Gorzeman heeft twee zonen (een tweeling), drie kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Ze is zeer begaan met de klein- en achterkleinkinderen. Ze leest iedere dag uitgebreid de krant en volgt het  nieuws op de televisie. Door haar beperkte mobiliteit gaat ze weinig meer weg. Haar zus (98) komt nog wel regelmatig bij haar op bezoek.